Winkeliers weigeren "onverwoestbare" biljetten van 5 pond

In het Verenigd Koninkrijk weigeren steeds meer winkeliers het nieuwe biljet van 5 pond als betaalmiddel te aanvaarden. Dat schrijft The Mirror. Het biljet heeft de reputatie "onverwoestbaar" te zijn en dat zien veel Britten als een uitdaging, met alle gevolgen van dien.
2016 Getty Images

Halfweg september heeft de Bank of England met veel bombarie een nieuw biljet van 5 pond voorgesteld. Dat is gemaakt van plastic waardoor het veel langer meegaat en zelfs "onverwoestbaar" zou zijn. Om dat te bewijzen dipte de topman van de Bank of England een biljet zelfs in een braadslee vol curry bij de introductie (zie video onder).

Nauwelijks zes weken later beginnen steeds meer winkeliers de nieuwe biljetten als betaalmiddel te weigeren, zo weet The Mirror. De reden? Veel Britten zien het "onverwoestbare" imago van het biljet als een uitdaging en onderwerpen het aan allerlei proeven. Ze bijten het stuk, proberen het te scheuren, strijken het, laten het meedraaien in de wasmachine én de droogmachine en weken het in rode wijn. Velen bieden de geradbraakte biljetten nadien alsnog aan winkeliers aan, die ze nu dus steeds vaker weigeren te aanvaarden.

Gom

Recent raakte voorts bekend dat de Schotse variant van het nieuwe biljet van 5 pond niet weerstaat aan... een gom. Een manager van een kopiewinkel ontdekte dat bij toeval toen hij een vlek op een biljet wou uitgommen. Niet alleen de vlek verdween, ook de inkt vervaagde op grote delen van het biljet.

Bij wijze van test ging The Mirror ook een Engels biljet van 5 pond met een gom te lijf. Dat begon eveneens op sommige plekken te vervagen, onder meer ter hoogte van de afbeelding van koningin Elizabeth II (zie video onder).