Bij te veel fijn stof in de lucht wordt u sneller gewaarschuwd

Vlaanderen en Brussel gaan voortaan de bevolking waarschuwen als er 50 microgram fijn stof per kubieke meter lucht is. Tot nu toe werd er pas vanaf 70 microgram per kubieke meter lucht gewaarschuwd. Aan dat zogenoemde smogalarm zijn ook verkeersmaatregelen gekoppeld.

In tegenstelling tot vroeger zal u al worden gewaarschuwd bij concentraties van 50 microgram per kubieke meter lucht. "Dat is de Europese daggrenswaarde", legt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) uit. "Je mag die grens weliswaar nog 35 dagen per jaar overschrijden. Voor de korte termijn is er ook nog de gezondheidsadvieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie."

"Waarschuwen heeft zeker zin", aldus Fierens, "want vanaf 50 microgram kunnen mensen die gevoelig voor luchtverontreiniging zijn al hinder van de slechte luchtkwaliteit ondervinden."

Meest gelezen