Volgt Thaise kroonprins toch nog dit jaar Bhumibol op?

Mogelijk wordt kroonprins Maha Vajiralongkorn toch nog dit jaar de nieuwe koning van Thailand. Volgens het persagentschap Reuters zijn de voorbereidingen volop aan de gang voor een ceremonie op 1 december. Vajiralongkorn had eerder laten uitschijnen dat hij pas koning zou worden na het jaar van nationale rouw.
2003 AFP

De 88-jarige koning Bhumibol overleed op 13 oktober. Sindsdien is het land in diepe rouw gedompeld. De vorst, die meer dan 70 jaar regeerde, was enorm geliefd en werd gezien als een symbool van nationale eenheid in het politiek instabiele land.

Meteen na het overlijden begon ook de speculatie over de opvolging van Bhumibol. De 64-jarige kroonprins Maha Vajiralongkorn is de logische opvolger van zijn vader, maar door zijn liederlijke levensstijl en excentrieke gedrag is hij veel minder populair bij de Thai. Hij verblijft meestal in Duitsland en laat zich niet vaak zien in Thailand.

Enkele dagen na de dood van Bhumibol kwam het bericht dat Vajiralongkorn wilde wachten tot na het jaar van nationale rouw om de troon te bestijgen. Het persagentschap Reuters bericht nu echter op basis van bronnen bij het leger dat er toch al op 1 december een ceremonie zou zijn waarop de kroonprins aangesteld wordt tot koning.

De officiële kroning zou dan over een jaar volgen, wanneer Bhumibol gecremeerd is. Vajiralongkorn is momenteel in Duitsland om persoonlijke zaken te regelen. Hij zou over een maand terugkeren naar Thailand. Mogelijk wil de militaire regering voorkomen dat een te lange periode zonder koning tot instabiliteit zou leiden.