Waarom liggen de boeken van Vlaams Belang niet op de Boekenbeurs?

Waarom liggen de boeken van Vlaams Belang niet op de Boekenbeurs? "Regelrechte censuur", schrijft Joël De Ceulaer vandaag in een opmerkelijk opiniestuk in De Morgen, met als titel "Graag euthanasie voor de Boekenbeurs". De waarheid is genuanceerder. De boeken van uitgeverij Egmont, die verbonden is aan Vlaams Belang, liggen er niet omdat de uitgeverij niet aanvaard is door de leden van de Vlaamse Uitgevers Vereniging.

"De Boekenbeurs" doet sinds jaar en dag aan censuur", schrijft De Ceulaer vandaag in De Morgen. "Probeer er maar eens een boek te vinden van Vlaams Belanger Gerolf Annemans, bijvoorbeeld. U zult er tevergeefs naar zoeken, want uitgeverij Egmont, die voornoemde werken publiceert, krijgt geen plek in de Expo - merkwaardig, want op de Frankfurter Buchmesse kon Annemans onlangs wel "Quid nunc" voorstellen, zijn nieuwe boek over "de ordelijke opdeling van België".

"Geen verantwoordelijkheid van Boek.be"

André Vandorpe, directeur van Boek.be, organisator van de Boekenbeurs, zegt aan onze redactie dat het feit dat uitgeverij Egmont geen stand heeft op de Boekenbeurs geen verantwoordelijkheid is van Boek.be en dat Boek.be niet censureert.

"Als wij dat zouden doen, dan zouden we 30 procent van de titels moeten schrappen. Alle opinies en ideologieën komen op de Boekenbeurs aan bod."

Of je al dan niet een stand kan huren als uitgever hangt af van lidmaatschap van de Vlaamse Uitgevers Vereniging. "Als organisatoren geven wij leden van de Vlaamse Uitgevers Vereniging de mogelijkheid om een stand te huren. Wie geen lid is van die vereniging kan bijgevolg geen stand huren." En uitgeverij Egmont is geen lid van de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV).

Jonas Roosens

Waarom is uitgeverij Egmont geen lid van de VUV?

"Het klopt inderdaad dat uitgeverij Egmont geen lid is van de Vlaamse Uitgevers Vereniging", reageert Geert Van den Bossche, gedelegeerd bestuurder van de VUV. "Dit komt omdat zij niet aanvaard zijn door de algemene vergadering van onze vzw, volgens de voorwaarden zoals die in onze statuten staan. Over nieuwe leden wordt gestemd en deze uitgever heeft geen meerderheid gehaald."

Van den Bossche is al bijna negen jaar in functie bij de VUV en zag de aanvraag van uitgeverij Egmont intussen al drie keer voorbijkomen, telkens met hetzelfde resultaat, een njet van een meerderheid van de leden. De VUV telt een 90-tal leden waarvan er gemiddeld een 65-tal naar de algemene vergadering komen.

"Als het een troost kan zijn voor uitgeverij Egmont, ook andere uitgevers die niet aanvaard zijn als lid, kunnen hierdoor geen stand huren op de Boekenbeurs", zegt Van Den Bossche. "Hetzelfde geldt trouwens voor boekhandels die geen lid zijn van de Vereniging Vlaamse Boekverkopers (VVB)."

Uitgeverij Egmont: "Politieke boycot door Vlaamse uitgeverswereld"

Gerolf Annemans was op zaterdag 22 oktober met uitgeverij Egmont wel te gast op de Frankfurter Buchmesse, de grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld. De uitgeverij klaagt de (politieke) boycot door de Vlaamse uitgeverswereld al jaren aan. In het verleden protesteerden kopstukken en militanten van Vlaams Belang ook al op de Boekenbeurs.

"De bewuste beperking van het boekenaanbod is uiteraard ook een verschraling van de democratie en het openbare debat", liet de partij een week geleden in een persbericht weten. "De Boekenbeurs zou juist bij uitstek een plaats van ontmoeting moeten zijn van verschillende meningen, wars van censuur, boycot en betutteling. Het is aan het publiek om te beslissen wat het wil lezen, niet aan de traditionele uitgeverijen die de markt willen afschermen voor onwelgevallige ideeën."

Meest gelezen