Mogelijk nog wapens van terroristen Parijs en Brussel in ons land

Er zijn mogelijk nog wapens van de terroristen van Parijs en Brussel in ons land verborgen. Dat blijkt uit één van de verhoren van terreurverdachte Mohamed Abrini, die onze redactie van "Pano" kon inkijken. "Pano" wordt vanavond om 21.25 uur uitgezonden op Eén.

Mohamed Abrini was betrokken bij de voorbereiding van de aanslagen van 13 november in Parijs en hij is de derde terrorist van Zaventem, de man met de hoed. Hij blies zich niet op op de luchthaven, maar sloeg op de vlucht en werd op 8 april opgepakt.

In tegenstelling tot Salah Abdeslam, die weinig spraakzaam is, legde Mohamed Abrini wel al verklaringen af, onder meer over de verschillende safehouses waar de terroristen in ons land onderdoken.

Zo verklaart Abrini dat hij en de anderen zich opgejaagd voelden door de politie. De groep splitst zich op en moet het safehouse in de Henri Bergéstraat verlaten, zegt hij. Een deel trekt volgens Abrini naar een pand in de Tentoonstellingslaan in Jette.

Mohamed Abrini: "Omdat er huiszoekingen vlakbij waren. Daarna ben ik vertrokken naar Jette. De broer van Ibrahim El Bakraoui heeft me daar afgezet. Salah, ik weet dat hij vertrokken is naar een ander onderduikadres, maar waar weet ik niet."

(verhoor Mohamed Abrini)

Opmerkelijk: de terroristen worden volgens Abrini ook vanuit de gevangenis getipt over de politieacties.

Mohamed Abrini: "Wij hebben het safehouse in Jette verlaten want de broers El Bakraoui kregen een bericht vanuit de gevangenis dat we Jette moesten verlaten want het werd daar te heet."

(verhoor Mohamed Abrini)

De politie is de terroristen op het spoor, maar slaagt er niet in hen allemaal op tijd te arresteren. De arrestatie van Salah Abdeslam op 18 maart is een succes, maar tegelijk ook een nieuwe bedreiging, want de veiligheidsdiensten wisten dat er nog anderen op de loop waren.

De gevolgen zijn bekend. Op 22 maart slaat de rest van het terreurnetwerk toe op de luchthaven van Zaventem en in het metrostation Maelbeek in Brussel.

Vier weken later lijkt met de arrestatie van Mohamed Abrini en Ossama Krayem, de tweede terrorist van de metro, het terreurnetwerk van Parijs en Brussel zo goed als helemaal opgerold.

Maar de dreiging is niet weg. Volgens Abrini zijn er ergens in een garagebox nog wapens van het netwerk verborgen.

Mohamed Abrini: “Ik bevestig u dat er in alle appartementen wapens lagen. (…) De wapens zijn uit het appartement weggehaald een of twee dagen voor de aanslagen in Brussel.

Het was Khalid El Bakraoui die ze verplaatste. Ik weet dat hij een garagbox had waar zuurstofwater en andere spullen nog zijn verborgen. Maar ik weet niet waar die box is en wat er precies in zit. (…)

Maar ik weet niet waar die box is en wat er precies in zit. (…)

Er waren drie of vier kalasjnikovs, een luchtdrukgeweer en explosieven C-4. Hij heeft alles meegenomen in een zak. Ik weet niet waar hij alles naartoe heeft gebracht."

(verhoor Mohamed Abrini)

Het gerecht heeft in juni al 152 garageboxen in Brussel doorzocht, maar de wapens en explosieven zijn niet gevonden. In de "Pano"-uitzending van vanavond zegt OCAD-directeur Paul Van Tigchelt hierover:

Paul Van Tigchelt: “Het is zo dat er inderdaad sprake was van wapens en explosieven die we nog niet terugvonden na 22 maart. Het is zo dat er door de gerechtelijke autoriteiten en de politionele autoriteiten met man en macht naar gezocht is.

U zal zich herinneren dat er op een gegeven ogenblik ook bijzonder veel huiszoekingen zijn gebeurd in garageboxen. Dat was uiteraard om wapens dan wel explosieven terug te vinden. Maar vandaag de dag kan ik niet uitsluiten, kan niemand uitsluiten dat er nog steeds wapens en explosieven ergens zijn.”

(Paul Van Tigchelt in "Pano")

"Pano" wordt vanavond uitgezonden om 21.25u op Eén. Bekijk hier al de trailer:

Meest gelezen