Aardgasaansluiting voor nieuwe woningen wordt duurder

Wie in een nieuwe verkaveling gaat wonen of in een afgelegen gebied waar nog geen aardgas ligt, zal in de toekomst mogelijk meer moeten betalen voor een aardgasaansluiting. Dat schrijft De Standaard. De Vlaamse regering laat namelijk de doelstelling los om Vlaanderen volledig aansluitbaar te maken op aardgas. Energiedistributeurs zullen daardoor binnenkort niet meer verplicht zijn te investeren in gasnetten.

Energiedistributeurs Eandis en Infrax hebben de afgelopen jaren jaarlijks tientallen miljoenen geïnvesteerd om in zowat heel Vlaanderen gasnetten aan te leggen. Het energiedecreet uit 2009 legde hen namelijk op om zoveel mogelijk nieuwe woningen aan te sluiten op het aardgasnet. De Vlaamse regering heeft nu echter een ontwerp van decreet goedgekeurd die die verplichting moet afschaffen.

Eandis en Infrax waren daar al langer vragende partij voor aangezien het voor de distributeurs erg duur is geworden om de kleine resterende groep aan te sluiten. Het gaat namelijk om kleine woonkernen, die vaak in erg afgelegen gebieden liggen. Bovendien zal de interesse voor aardgas als verwarmingsbron de komende jaren waarschijnlijk verder afnemen door de groeiende inspanningen die worden geleverd voor hernieuwbare energie. Zeker mensen die een nieuwe woning kopen, maken steeds vaker de omslag naar alternatieve energiebronnen.

"Soms is het niet meer rendabel om te kiezen voor aardgas", bevestigt ook Margot Neyskens, woordvoerder van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. "Zeker op afgelegen plaatsen is het vaak beter om te kiezen voor hernieuwbare energie in de vorm van een warmtepomp, zonnepanelen of een aansluiting op een warmtenet."

Wie zijn woning in de toekomst toch nog wil aansluiten op een aardgasnet, zal waarschijnlijk dus meer moeten betalen. Hoeveel dat precies zal zijn is nog onduidelijk, maar het zal in elk geval een pak meer zijn dan het huidige tarief van 250 euro.

Meest gelezen