Nooit zoveel holebi's en transgenders in Amerikaanse series

De Amerikaanse holebi- en transgenderorganisatie GLAAD heeft in haar jaarlijks rapport over de aanwezigheid van mensen met een LGBT-achtergrond op de Amerikaanse televisie becijferd dat er nooit zoveel holebi's en transgenders in primetime te zien zijn. 43 van de 895 of 4,8 procent van de personages is holebi of transgender.
AP2012

De scenaristen van de Amerikaanse televisieseries hebben het voorbije jaar een recordaantal personages met een holebi- of transgenderachtergrond gecreëerd.

De Amerikaanse holebi- en transgendermediaorganisatie GLAAD heeft in haar jaarlijkse "The where we are on tv"-rapport gemeld dat van de 895 personages in series die in primetime worden uitgezonden, 43 personages niet-hetero zijn. Dat is 4,8 procent van het totale aantal personages.

"Dat cijfer kan representatief zijn voor de holebi- en transgendergemeenschap", zegt Jeroen Borghs van holebi- en transgenderorganisatie Çavaria. "Algemeen wordt aangenomen dat drie tot acht procent van de bevolking holebi is. Het aantal transgenders ligt beduidend lager."

"Maar nog geen hoerastemming"

Het toenemende aantal holebi's en transgenders in televisieseries in het algemeen is volgens Çavaria nog geen reden om tevreden te zijn.

"Veel belangrijker dan het aantal holebi- en transgenderpersonages op televisie is de manier waarop die personages neergezet worden. Te vaak worden ze stereotiep neergezet. Çavaria pleit er al langer voor om mensen uit de holebi- en transgendergemeenschap op een normale manier te portretteren", besluit Jeroen Borghs.

Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in tv-series

GLAAD becijferde ook dat het aantal vrouwen in Amerikaanse televisieseries is toegenomen tot 44 procent van de rollen. Het aantal vrouwen is de voorbije jaren aanzienlijk gestegen, maar is nog niet representatief. De Amerikaanse bevolking bestaat uit 51 procent vrouwen.

De etnische identiteit van de personages in Amerikaanse series wordt ook gevarieerder, maar de blanke personages blijven oververtegenwoordigd met 64 procent. Zwarte personages zijn goed voor 20 procent.

GLAAD telde in alle Amerikaanse televisieseries, zowel in primetime, buiten primetime als bij streamingdiensten als Netflix een totaal van 278 holebi- of transgenderpersonages. Dat is een absoluut record.

Meest gelezen