"Most wanted"-lijst levert meteen arrestatie op

Amper enkele uren nadat de politie een "most wanted"-website had gelanceerd, met de foto's en gegevens van 20 voortvluchtige criminelen, kon één van hen al worden opgepakt. De politie kon na een tip van een alerte burger een drugsdealer oppakken, die op het punt stond naar het buitenland te vertrekken.

Gisteren pas activeerde minister van Justitie Geens (CD&V) de website. Bedoeling van de "most wanted"-website is om de hulp in te roepen van burgers bij de zoektocht naar voortvluchtigen. Mensen kunnen er anoniem tips achterlaten, over de mogelijke schuilplaats van voortvluchtigen.

"Voortvluchtige op het punt onder te duiken"

Enkele uren later kreeg de politie een gouden tip die leidde naar het onderduikadres van één van de gezochte voortvluchtigen. Het gaat om een 42-jarige drugsdealer uit Bergen, die in 2010 zeven jaar cel had gekregen. De man leefde al jaren ondergedoken, in Dilbeek zo bleek. Leden van het Fugitive Active Search Team (FAST) van de federale politie konden de voortvluchtige man nog net onderscheppen met twee reiskoffers in de hand. Hij had immers zelf in de gaten dat hij gezocht werd.

"Die man had via de media het nieuws over de "most wanted"-lijst vernomen. Omdat hij zijn eigen naam had opgemerkt, wilde hij naar een kennis in Frankrijk vluchten om daar tijdelijk onder te duiken", zegt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie.

Tipgever anoniem

"Via de website hebben we een mail binnengekregen met de concrete tip, dat de man zich in Dilbeek zou bevinden. Het FAST-team van de federale politie is de woning in kwestie dan gaan observeren. Om 18.15 uur, dus amper 8 uur na de lancering van de website, hebben we de man al kunnen oppakken ", aldus De Waele.

Over de identiteit van de tipgever is niets bekend. De politie geeft daarover geen informatie vrij en benadrukt dat de identiteit van de tipgever wordt beschermd voor hackers.

Meest gelezen