Dichter en televisiepionier Hubert van Herreweghen overleden

De Vlaamse dichter en televisieproducent Hubert van Herreweghen is op 96-jarige leeftijd overleden. Vorig jaar vierde hij zijn 95e verjaardag met de bundel "De bulleman en de vogels".

Van Herreweghen debuteerde in 1943 met de dichtbundel "Het jaar der gedachtenis". Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste naoorlogse dichters.

Het werk van Hubert van Herreweghen werd veelvuldig gelauwerd. Hij werd onder meer bekroond met de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Poëzie in 1962 en in 2005 werd hij erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Vorig jaar verscheen zijn bundel "De bulleman en de vogels".

Van Herreweghen werkte in de jaren 40 enige tijd als journalist bij De Standaard en begon in 1950 te werken voor de NIR, het Nationaal Insituut voor de Radio-omroep. Bij de openbare omroep presenteerde hij onder meer "Ten huize van". Begin jaren 60 werd hij hoofd van de Dramatische Dienst bij de BRT, een functie die hij tot aan zijn pensioen uitoefende.

Meest gelezen