Duizenden reuzensneeuwballen op strand in Siberië

Op een strand aan de Golf van Ob, in het noordwesten van Siberië, is momenteel een vreemd en prachtig gezicht te bewonderen. Over een lengte van 18 kilometer is het strand bedekt met duizenden sneeuwballen, die in grootte variëren van een tennisbal tot ballen met een doormeter van bijna een meter.
De ballen liggen op een strook strand van 18 km (Foto: SibTimes/Sergey Bychenkov).

De inwoners van het dorpje Nyda, dat onderaan de Golf van Ob ligt, net boven de poolcirkel, zeggen dat ze iets dergelijks nog nooit gezien hebben. 

"Ze komen enkel voor op een plaats", zei Ekaterina Chernykh aan de Siberian Times. "Het lijkt wel alsof iemand ze heeft laten vallen. Ze hebben allemaal een verschillende grootte, van een tennisbal tot een volleybal. We waren allemaal erg verrast. Veel mensen konden het pas geloven toen ze het met hun eigen ogen zagen. Dit is nog nooit eerder gebeurd, en er was niet veel sneeuw waaruit ze gevormd konden worden. Het is erg interessant."

"Zelfs de oudste bewoners hier zeggen dat ze dit fenomeen voor het eerst zien", voegde Valery Akulov, die in het bestuur van het dorpje zit, eraan toe. "De ballen begonnen te verschijnen zowat 10 dagen geleden."

Ekaterina Chernykh uit Nyda zei dat iedereen verrast was door de sneeuwballen (foto: Ekaterina Chernykh).

Zeldzaam fenomeen

De sneeuwballen, in feite zijn het eerder ijsballen, zijn het gevolg van een erg zeldzaam natuurlijk fenomeen waarbij eerst kleine stukjes ijs gevormd worden, die dan vervolgens rond gerold worden door de wind en het water, en zo aangroeien tot enorme sneeuwballen.

De Russische televisie bracht een verklaring voor het fenomeen van Sergei Lisenkov, de persverantwoordelijke van het Arctisch en Antarctisch Onderzoeksinstituut: "Over het algemeen heb je eerst een primair natuurlijk fenomeen: slijkijs of modderijs. Dan volgt een combinatie van de effecten van de wind, de ligging van de kustlijn, en de juiste omstandigheden op het vlak van temperatuur en wind. En een bepaalde originele combinatie daarvan kan dan uitmonden in de vorming van deze ballen."

Het fenomeen is erg zeldzaam maar volgens de site Ura.ru heeft het zich ook voorgedaan in de Golf van Finland in december 2014, en aan de kust van het Amerikaanse Michiganmeer in december 2015.

Beelden van de sneeuwballen zijn een hit online in Rusland en hebben al geleid tot grapjes. Zo schreef een lezer van de site TJournal: "Weldra zal het schiereiland een invasie beleven van uitgebroede sneeuwosaurussen!"

De Golf van Ob is het estuarium van de Ob-rivier en snijdt diep in Siberia, ten oosten van het schiereiland Jamal. Het dorpje Nyda ligt op het meest zuidelijke punt van de golf.

Meest gelezen