Bij Trump blinkt het goud net dat tikkeltje meer

De presidentsverkiezing in de VS heeft niet alleen een invloed op de verslaggeving in de media en de alledaagse praatjes van Jan met de pet in de straat, de financiële markten liggen er ook duidelijk wakker van. Zo blinkt het goud net dat tikkeltje meer als de Republikeinse kandidaat Donald Trump het goed doet in de peilingen.

De financiële markten hebben het al gevoeld sinds maart: het fameuze Trump- of Clintoneffect. Beleggers zoeken hun heil in goud als de Republikein stijgt in de peilingen. Waarom? Omdat ze geen goed oog blijken te hebben in de economie onder leiding van -een nochtans gewiekste zakenman als- Trump.

Trump zet in zijn campagne sterk in op economie met een verlaging van de belastingen voor onder meer bedrijven (van 35% naar 15%). Dat plan zou miljoenen jobs creëren. Maar minder belastingen betekenen minder inkomsten voor staat. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Hij wil bestaande handelsakkoorden heronderhandelen, hogere en forse invoerrechten heffen om het buitenstaanders moeilijk te maken met Amerikaanse bedrijven te concurreren. Maar kan hij zomaar die tarieven aanpassen? Kenners vrezen zelfs regelrechte handelsoorlogen.

Die onzekerheid knaagt danig aan de beurzen. Een ounce goud (31,1 gram) is sinds 31 oktober gestegen van 1.270 dollar naar 1.300 dollar. 31 oktober was de dag dat de FBI bekendmaakte een bevelschrift te hebben om mails te onderzoeken die mogelijk verband houden met de e-mailaffaire rond Clinton. In januari lag de prijs voor goud nog op 1.100 dollar.

De bewegelijkheid of zenuwachtigheid

Ook de Volatility Index (VIX) van Wall Street blijkt verkiezingsgevoelig en gierde op 31 oktober en 1 november omhoog. Die index meet de bewegelijkheid van de handel, met andere woorden de "zenuwachtigheid". Afgelopen vrijdag steeg de VIX ook lichtjes (+1,95%). Toen gaven de peilingen een nek-aan-nekrace aan tussen Trump en Clinton.

Een keuze voor Clinton wordt gezien als een stabiele voortzetting van het huidige beleid. Stabiliteit is trouwens een term die markten doorgaans paait. Beleggers vluchten dan niet of toch minder met hun geld naar goud.