"Gent en Zeeland maken eind april uit of ze al dan niet fuseren"

De havens van Gent en Zeeland tekenen vandaag een samenwerkingsakkoord tijdens de derde Vlaams-Nederlandse top in Gent. "Eind april maken ze dan uit of ze al dan niet fuseren", legt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) uit in "De ochtend".

Vandaag vindt in Gent de Vlaams-Nederlandse top plaats waar bilaterale akkoorden zullen getekend worden. Ook een samenwerkingsakkoord tussen de havens van Gent en Zeeland. Die geruchten deden al een tijdje de ronde, maat worden nu bevestigd door Bourgeois. 

Hij hoopt alvast dat het ook tot een fusie komt. "Dat zou een grote toegevoegde waarde geven. Samen zouden de havens in de top 10 staan. Samen staan ze veel sterker in een gemondialiseerde wereld", prijst de minister-president.

Maar zou die fusie geen concurrentie betekenen voor pakweg de havens van Zeebrugge, Antwerpen of Rotterdam? "Eigenlijk niet, want Gent en Zeeland zijn andere havens. Antwerpen en Rotterdam zijn bijvoorbeeld containerhavens", ziet Bourgeois het.

Ook Matthias De Clercq (Open VLD) juicht de samenwerking tussen de havens toe. De Gentse schepen tweet dat er "vandaag geschiedenis wordt geschreven."

Meest gelezen