“Ruim 50 miljoen Amerikanen hebben al gestemd”

In zeker 23 staten heeft al een recordaantal Amerikanen hun stem uitgebracht voor de presidentsverkiezingen. De meest recente cijfers spreken over bijna 44 miljoen stemmen, AP schat het aantal ruim boven de 50 miljoen. De hoge opkomst onder de latino's is goed nieuws voor Clinton.
AP

In veel staten is het mogelijk om vervroegd te stemmen. In zeker 23 staten waar dat het geval is, is een recordaantal mensen komen stemmen. Nog nooit hebben zoveel kiezers er gebruik gemaakt van het systeem om vervroegd te stemmen. Zo heeft in strijdstaat Florida al ruim de helft van de geregistreerde kiezers hun stem uitgebracht. Dat is er ongezien. In de staat hebben nu al ruim 6 miljoen mensen vervroegd gestemd. Ter vergelijking: in 2000, toen George W. Bush het opnam tegen Al Gore, brachten slechts 5,9 miljoen mensen hun stem uit in het totaal.

Vooral latino’s zijn massaal afgezakt naar het stemlokaal. Dat is mogelijk goed nieuws voor Hillary Clinton, die het goed doet bij die groep die zich niet kan vinden in sommige uitspraken van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Het is goed mogelijk dat latino’s uiteindelijk beslissen wie er president wordt. Alleen is die groeiende bevolkingsgroep moeilijk te bereiken en vaak ondervertegenwoordigd in de peilingen, waardoor voorspellingen moeilijk zijn.

De hoofdreden waarom deze laatste dag zoveel prominente Republikeinen en Democraten campagne voeren in de strijdstaten New Hampshire, Michigan en Pennsylvania is vooral dat er in die staten niet vervroegd gestemd kan worden. Alle kiezers moeten daar nog hun stem uitbrengen. Vandaar dat kosten noch moeite worden gespaard om twijfelaars over de streep te trekken. Zo voeren de Clintons vanavond nog campagne samen met de Obama's en de rocksterren Bruce Springsteen en Bon Jovi.

Meest gelezen