Assad lacht vraag over dode kinderen in Syrië weg: "Ik slaap nog steeds goed"

Tijdens een interview met de Britse krant The Sunday Times, kreeg de Syrische president Bashar al-Assad de vraag of hij 's nachts nog wel kan slapen, nu er in zijn land dagelijks kinderen worden gedood door de burgeroorlog. "Ik weet wat je met die vraag bedoelt", antwoordde hij al lachend. "Ik slaap, werk en eet normaal."

Wanneer de journalisten van The Sunday Times de Syrische president vroegen hoe hij zich voelt bij het hoge aantal burgerslachtoffers dat de oorlog in Syrië dagelijks maakt, haalde Assad zijn schouders op. "Dat is de schuld van de terroristen. In een oorlog heb je nu eenmaal altijd onschuldige slachtoffers. Daarom spreken we ook over oorlog, en niet over liefdadigheid."

Het enige wat je volgens Assad in zo'n tijden kan doen, is je best, zegt hij. "We kunnen niet gewoon toekijken. We moeten ons uiterste best doen voor de mensen die in de stad zitten. Er zitten nog steeds terroristen in Aleppo en die gebruiken burgers als menselijk schild." Sinds 2010 is het regime van Assad verwikkelt in een conflict met de jihadisten van IS enerzijds en de rebellen anderzijds.

Witte Helmen

Tijdens het interview herhaalde Assad ook dat hij er nog steeds van overtuigd is dat de zogenoemde Witte Helmen - een Syrische vrijwilligersorganisatie die elke dag gewonden van onder het puin haalt - foto's van dode kinderen vervalst en manipuleert. Eerder beschuldigde hij de organisatie er al van de wereldberoemde beelden van een gewonde vijfjarige jongen uit Aleppo te hebben vervalst. De Witte Helmen waren genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Zondag werd het Syrische regime van Assad er nog van beschuldigd een crèche die in handen is van de rebellen, te hebben beschoten in een buitenwijk van Damascus. Er zouden minstens 6 kinderen gedood zijn en meer dan 25 kinderen zouden gewond zijn geraakt.

Meest gelezen