Clinton nipt president volgens meest recente peilingen

Hillary Clinton wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten als we de meest recente peilingen mogen geloven. Ze staat 3 à 4 procent voor op rivaal Donald Trump. Ook wat het aantal kiesmannen betreft zit het goed voor Clinton. De peilingen zijn ook goed nieuws voor Libertair Gary Johnson.

We worden dezer dagen overspoeld door peilingen. De meest recente peilingen geven aan dat Clinton nipt president wordt. Zo haalt ze 45 procent tegenover 42 procent voor Trump in een peiling die Morning Consult in opdracht van Politico heeft afgenomen op 4 en 5 november bij 1.482 respondenten. De 3 procent voorsprong van Clinton is minimaal, want de foutenmarge van deze peiling bedraagt ook 3 procent. Libertair Gary Johnson haalt hier 8 procent en de groene kandidaat Jill Stein 4 procent.

In een peiling van NBC News/Wall Street Journal haalt Clinton 44 procent tegenover 40 procent voor Trump. Deze peiling werd afgenomen tussen 3 en 5 november bij 1.282 respondenten en heeft een foutenmarge van 2,7 procent. Ook hier wordt het dus nipt voor Clinton om voldoende stemmen te halen. Hier haalt Johnson 6 procent en Stein 2 procent.

Een gelijkaardig beeld in de peiling van ABC/Washington Post. Clinton haalt hier 47 procent bij de waartschijnlijke kiezers tegen 43 procent voor Trump. Johnson is goed voor 4 procent en Stein 2 procent. De foutenmarge bij deze peiling bedraagt 2,5 procent.

De gezaghebbende website RealClearPolitics.com vindt in het gemiddelde van alle peilingen, landelijk, dat Clinton zou uitkomen op 46,8 procent en Trump op 44,3 procent van de stemmen.

Dinsdag zijn echter niet deze cijfers, maar wel het aantal kiesmannen van tel. Wie als eerste 270 kiesmannen verzamelt, wordt president. Clinton verzamelt al 268 kiesmannen in staten die zo goed als zeker op haar zullen stemmen. Trump is maar zeker van 204 kiesmannen. In de strijdstaten Arizona, Florida, Nebraska, Nevada, New Hampshire en North Carolina vallen nog 66 kiesmannen te rapen. De Democrate moet nog een van die staten binnenhalen om president te worden, Trump ze allemaal.

Statisticus Nate Silver schat de kansen van Clinton om president te worden momenteel op zo'n 65 procent in, tegenover 35 procent voor Donald Trump.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Goed nieuws voor Libertaire partij

De meest recente peilingen zijn niet alleen goed nieuws voor Clinton, maar ook voor de Libertaire partij. Hun kandidaat Gary Johnson zal geen president worden, maar volgens zowel de peiling van Morning Consult als die van NBC News/Wall Street Journal haalt hij meer dan 5 procent. Die grens is belangrijk voor kleine partijen omdat dit de benedengrens is om financiering te krijgen. En die is broodnodig als ze de komende jaren oppositie willen voeren tegen de twee grote partijen.

Meest gelezen