De slotverklaringen: Clinton wil verenigen, Trump wil corruptie aanpakken

De Amerikaanse krant USA Today heeft de presidentskandidaten gevraagd om een opiniestuk te schrijven met hun slotverklaring waarmee ze de kiezer willen overtuigen. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil corruptie en illegale immigratie hard aanpakken om Amerika weer “great” te maken. Zijn Democratische rivaal Clinton focust vooral op de vereniging van het land.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump pleit in zijn slotverklaring onder meer voor het onmiddellijk afschaffen en vervangen van Obamacare en het opzeggen van handelsverdragen als NAFTA. Dat gaat er volgens hem voor zorgen dat er meer middelen vrijkomen voor scholen en voor de miljoenen zwarte en latinokinderen in de steden “die al generaties aan een stuk worden teleurgesteld door Democratische politici zoals Clinton”.

Daarnaast herhaalt Trump zijn credo dat het systeem gemanipuleerd wordt en dat hij tijdens zijn eerste 100 dagen als president al grote kuis wil houden in Washington DC om de “wijdverspreide corruptie” aan te pakken. Hij waarschuwt de kiezers om niet op Clinton te stemmen, omdat dit volgens hem garant staat voor een “ongeziene politieke crisis”. “Door al haar misdaden zal ze nog jaren aan een stuk vervolgd worden. Ons land kan zich zo’n crisis niet permitteren.”

Hij kondigt voorts een plan voor economische groei aan dat 25 miljoen goede jobs moet creëren. “We gaan de belastingen verlagen en onnodige reguliering aanpakken.” Daarnaast maakt hij een punt om de grensbewaking op te voeren, illegale immigratie aan te pakken en radicale terroristen uit het land te houden. “Samen kunnen we onze overheid terug zelf in handen nemen en Amerika weer geweldig maken.”

Clinton: “Samen aan de slag”

De Democratische presidentskandidaat focust in haar slotverklaring op de prioriteiten die ze wil stellen in haar eerste 100 dagen als president. “Ten eerste moeten we de grootste jobcreatie sinds de Tweede Wereldoorlog opstarten.” Ze wil dat onder meer doen door in infrastructuur, maar ook in groene energie te investeren. Bovendien moeten voor haar de rijken meer bijdragen.

Tijdens die 100 eerste dagen wil ze ook een migratiehervorming doorvoeren. “We moeten een degelijk pad naar Amerikaans burgerschap creëren, maar tegelijk onze grenzen versterken en ons focussen op gewelddadige criminelen”, schrijft ze. “Het is niet alleen het juiste om te doen, maar zal ook onze economie ten goede komen”. Ze wil ook de financiering van de politiek herzien en de justitie hervormen.

“We moeten samen onze mouwen opstropen en aan de slag”, schrijft ze voorts. “Ik wil de president zijn voor alle Amerikanen van elke politieke voorkeur, ieder ras, geloof of achtergrond.” Ze hekelt dat haar tegenstander het land zo verdeeld heeft en benadrukt dat de kiezer nu kan kiezen: “Willen we samen elkaar versterken of willen we nog verder uit elkaar worden gehaald?”

Meest gelezen