Is uw zoon of dochter voldoende zichtbaar in het verkeer?

Uit verschillende steekproeven blijkt dat heel wat leerlingen elke dag naar school fietsen zonder voor- of achterlicht. Ook een fluohesje is niet zo populair. Daarom organiseert vrijwilligersorganisatie XIU vzw deze week een actie rond zichtbaarheid in het verkeer. Dat doet ze in samenwerking met 170 middelbare scholen. Fietsers zijn tijdens de donkere wintermaanden namelijk extra kwetsbaar.

De 170 deelnemende middelbare scholen gaan deze week leerlingen die met de fiets naar school komen, aansporen om zich goed zichtbaar te maken in het verkeer. "Door gelijktijdig in zoveel scholen actie te voeren, willen we de jongeren het gevoel geven dat ze niet de enigen zijn die een fluohesje dragen", legt Pascal Laevens van XIU vzw uit. "Het puberbrein is namelijk onderhevig aan groepsdruk. Door die groepsdruk te verminderen, hopen we dat jongeren zich meer zichtbaar zullen maken in het verkeer." 

De actie richt zich bovendien bewust op middelbare scholieren, vertelt Laevens. "Op die leeftijd begeven de leerlingen zich al erg zelfstandig in het verkeer. Ze zijn veel meer alleen op de baan dan leerlingen uit het kleuter- of lager onderwijs. Daarom richten wij ons specifiek op jongeren uit het secundair onderwijs."

Helm Op Fluo Top

XIU vzw is echter niet de enige die deze week aandacht vraagt voor zichtbaarheid op de fiets. Op maar liefst 1.130 kleuter- en lagere scholen wordt namelijk vandaag het startschot gegeven van "Helm Op Fluo Top". Met die veiligheidsactie wil de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) kinderen op een ludieke manier stimuleren om fluokledij én een fietshelm te dragen in het verkeer. Alle deelnemende leerlingen krijgen namelijk een spaarkaart waarmee ze stickers kunnen verzamelen. Elke keer als ze met een fluohesje naar school komen, krijgen ze een sticker. Dragen ze ook nog eens een fietshelm, dan krijgen ze er ééntje extra. Wie tegen de krokusvakantie een volle kaart met 60 stickers heeft verzameld mag gratis naar de Zoo van Antwerpen of naar Planckendael. Met een halve spaarkaart krijg je gratis toegang tot het Serpentarium in Blankenberge.

1 op 5 fietst zonder licht

Dat sensibiliseringsacties rond zichtbaarheid in het verkeer nodig zijn, blijkt ook uit cijfers van Het Nieuwsblad. Uit een uitgebreide telling van de krant bij ongeveer 4.000 fietsers op 20 locaties in Vlaanderen, blijkt namelijk dat 1 op de 5 leerlingen elke dag naar school rijdt zonder voor- of achterlicht. Dat zijn verontrustende cijfers, vindt ook minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). "Controles zijn daarom erg belangrijk", zegt hij aan Het Nieuwsblad. "Kinderen moet beseffen dat de pakkans hoog is."

De meeste politiezones plannen daarom vanaf vandaag - de eerste schooldag na de herfstvakantie - strenger op te treden. Wie betrapt wordt, krijgt meteen een boete van 55 euro aangesmeerd. Slechts in een aantal zones blijft het deze week nog bij een waarschuwing.

Meest gelezen