Janet Reno, eerste vrouwelijke minister van Justitie in VS, overleden

Janet Reno, die tijdens het presidentschap van Bill Clinton (1993-2001) de eerste vrouwelijke minister van Justitie van de VS was, is op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een kleindochter van Reno laten weten aan Amerikaanse media.
AP1993

Reno overleed in Miami aan complicaties van de ziekte van Parkinson, zo schrijft de krant The Washington Post .

Reno stond acht jaar lang aan het hoofd van het Departement Justitie. Ze is de enige die de voorbije 150 jaar zo lang die functie heeft kunnen bekleden.

Toch gold ze als een erg controversiële figuur, die vaak onder vuur lag. Zo kreeg ze in het begin van haar eerste ambtstermijn al meteen felle kritiek voor de bestorming van een gebouw van de sekte Branch Davidians. Daarbij kwamen sekteleider David Koresh en een 75-tal van zijn volgelingen, onder wie ook kinderen, om het leven.

Cubaans jongetje

In april 2000 nam ze ook de fel gecontesteerde beslissing om de federale politie met groot machtsvertoon te laten binnenvallen bij de grootoom van de zesjarige Cubaanse jongen Elian Gonzalez. Op die manier wilde ze gevolg laten geven aan de gerechtelijke beslissing om Elian samen met zijn vader terug te laten keren naar Cuba.

Reno deed in 2002 nog een gooi naar het gouverneurschap in Florida, maar ze strandde al in de Democratische voorverkiezingen.

Meest gelezen