Kopie blijkt onbekend werk van Pieter Brueghel de Jonge

Decennialang lag het goed weggeborgen in het magazijn van het Holburne Museum in de Engelse stad Bath. Tot de nieuwe conservator er eens goed naar keek en voelde hoe haar hart een sprongetje maakte. Een grondige opfrisbeurt bevestigde haar vermoeden: "Huwelijksdans in open lucht", het schilderij dat altijd was beschouwd als een late kopie van Pieter Brueghel de Oude bleek eigenlijk een werk van zijn zoon, Pieter Bruegel de Jonge. Het nieuw ontdekte werk krijgt volgend jaar een prominente plaats op de Bruegheltentoonstelling in het museum.

"Hoe meer ik het doek bekeek, hoe beter het leek", vertelt conservator Jennifer Scott in de Britse krant The Guardian. "Zelfs onder het roet leken de details en de kleuren veel te goed voor een gewone kopie." Scott wist waarover ze het had. Voor ze in Bath begon, was ze als conservator verantwoordelijk voor de kunst uit de Lage Landen van de koninklijke collectie.

Met de ontdekking van "Huwelijksdans in open lucht", telt het museum in Bath nu drie werken van Pieter Brueghel de Jonge, meer dan elk ander museum in het Verenigd Koninkrijk. Het werk zal volgend jaar het middelpunt vormen van een Bruegheltentoonstelling, meteen de eerste van zijn soort in het Verenigd Koninkrijk.

De tentoonstelling zal ook bruiklenen uit verschillende andere collecties bijeenbrengen. En er zal dieper ingegaan worden op de - voor de hedendaagse kunstliefhebber - verwarrende schildersfamilie Brueghel. Niet voor niets kreeg een Bruegheltentoonstelling enkele jaren geleden bij ons de naam "De firma Brueghel". Behalve Pieter Bruegel de Oude, zijn zonen Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude, waren ook de zonen van die laatsten als schilder actief. Pieter Brueghel de Jonge had zeven kinderen, zijn neef had er elf. Zeker vijf van hen waren eveneens schilder.

Kunsthistorici vermoeden dat Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude een h toevoegden aan hun familienaam om de destijds al woedende verwarring tegen te gaan.

De tentoonstelling "Breugel: Defining a Dynasty", zal van 11 februari tot 4 juni 2017 lopen in het Holburne Museum in Bath.

Meest gelezen