Krijgen beleggers in aandelen van L&H een schadevergoeding?

In Gent is het proces herbegonnen rond Lernout & Hauspie, het voormalige West-Vlaamse spraaktechnologiebedrijf van Jo Lernout en Pol Hauspie. Het strafrechtelijke luik van de zaak werd in 2010 afgesloten. Nu volgt het burgerrechtelijke luik, met maar liefst 15.000 burgerlijke partijen.

Het burgerrechterlijke luik van het proces moet duidelijk maken of beleggers in aandelen van Lernout & Hauspie een schadevergoeding krijgen. Om chaos te vermijden met de meer dan 15.000 burgerlijke partijen, had het Gentse hof van beroep vooraf enkele regels vastgelegd. Zo is de eerste zitting vandaag slechts een inleidingszitting, waarop enkel partijen worden geregistreerd die bijgestaan of vertegenwoordigd worden door een advocaat. Er werden 150 advocaten verwacht, maar uiteindelijk daagden slechts ongeveer de helft op.

Volgens verschillende advocaten is er namelijk slechts weinig hoop voor een schadevergoeding. Volgens Luc Gheysen, de advocaat van Jo Lernout, hebben een reeks gedupeerden daarom al afstand gedaan van hun vergoeding. "De veroordeelden zijn niet bij machte om dergelijke sommen uit te betalen, als ze uitgesproken zouden worden", zegt Gheysen in "Het Journaal". Hij is bovendien erg kritisch voor de gedupeerden, die nu om een schadevergoeding vragen. "Eigen schuld dikke bult", vindt hij. "Ze hebben destijds 10 maanden de tijd gehad om eruit te stappen en dat hebben ze niet gedaan."

Pol Hauspie was vandaag niet aanwezig tijdens de zitting. Hij werd ook niet vertegenwoordigd door een advocaat.

Amerikaanse settlements

Voorzitter Antoon Boyen van het hof van beroep wil het proces niet laten aanslepen. "We zullen streng moeten zijn om het beheersbaar te houden. Het is misschien kort door de bocht, maar we moeten eerst uitmaken wie van wie op basis van wat vergoeding kan eisen", zei Boyen. De pleidooien starten op 5 december en zullen verschillende weken duren. Wanneer de tweede fase kan starten is nog niet bekend, maar vermoedelijk zal er pas eind volgend jaar of later een definitieve uitspraak komen.

De Belgische gedupeerden zullen meer dan tien jaar langer hebben moeten wachten op een schadevergoeding, dan de beleggers die hun geld hadden geïnvesteerd in LHSP (Lernout & Hauspie Speech Products) via de Amerikaanse beurs NASDAQ. In de Verenigde Staten werden al in 2005 en 2007 settlements ondertekend en uitgevoerd waarbij schadevergoedingen zijn uitbetaald voor meer dan 200 miljoen US dollar.

De vermogende partijen waarop de gedupeerden in België hun hoop hadden gesteld voor een schadevergoeding - zoals Dexia (nu Belfius) en bedrijfsrevisor KPMG - werden door het Gentse hof van beroep vrijgesproken. Enkele gedupeerden hopen KPMG toch nog in het dossier te betrekken, omdat hun toenmalige medewerker William Van Aerde wel strafrechtelijk veroordeeld werd.

Dinsdag wordt een eerste groep van 300 gedupeerden zonder advocaat verwacht. Wie geen advocaat heeft, moet persoonlijk aanwezig zijn op een vastgelegde datum tussen 8 en 22 november. Er zijn nog 2.733 gedupeerden die zich persoonlijk kunnen verdedigen, maar de volgende weken zal blijken hoeveel slachtoffers zich laten registreren.

Lernout & Hauspie ging failliet in 2001. De oprichters werden toen veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan 2 jaar met uitstel.

Meest gelezen