Massagraf met 100 onthoofde lichamen gevonden in buurt van Mosul

In een dorp ten zuiden van Mosul hebben Iraakse militairen een massagraf met zo'n honderd onthoofde lichamen gevonden. Of de lichamen van burgerslachtoffers of van militairen zijn, is niet duidelijk.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het massagraf werd gevonden in de buurt van een landbouwschool in Hammam al-Alil, dertig kilometer ten zuiden van Mosul. Het dorp was een van de belangrijkste strategische posities langs de Tigris die nog in handen waren van terreurgroep IS. Sinds zaterdag werd strijd gevoerd om het dorp, vandaag werd het veroverd door het Iraakse leger.

Volgens het leger zijn de lichamen van slachtoffers van IS. Van velen zou alleen nog het skelet over zijn. Een forensisch team uit Bagdad gaat het graf onderzoeken.

Het Iraakse leger nam vandaag ook een gevangenis in waarin dorpelingen zaten die zich tegen IS hadden gekeerd. Mogelijk waren ook de lichamen die in het massagraf zijn teruggevonden, slachtoffers die IS had gevangen gehouden en gefolterd.

In andere op IS heroverde gebieden werden eerder al massagraven gevonden. Zij zouden de lijken bevatten van leden van de jezidi-minderheid en sjiitische legerrekruten die omkwamen bij massa-executies toen IS in 2014 grote delen van Irak onder de voet liep.

Aantal vluchtelingen uit Mosul neemt sterk toe

Sinds het begin van het offensief op Mosul, intussen ruim drie weken geleden, zijn meer dan 34.000 mensen door de gevechten op de vlucht gedreven. Dat verklaart de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Eenzelfde cijfer is getweet door UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Volgens de UNHCR is het aantal vluchtelingen de voorbije twee dagen met de helft gestegen.

De UNHCR klaagt ook over een gebrek aan financiële middelen om de noden van de vluchtelingen te lenigen. De organisatie zegt nog niet de helft van de beloofde 200 miljoen dollar te hebben ontvangen.

Meest gelezen