Na "Hoop" voor Obama, "Demagogie" voor Trump

Het was een van de meest iconische beelden tijdens de presidentsverkiezingen in 2008: de "Hope"-poster van Obama. De kunstenaar Shepard Fairey heeft nu in diezelfde stijl een nieuwe poster klaar: een voor Donald Trump dan nog wel.

Obama die peinzend in de verte staart en dat in blauw, witte en rode tinten. Dat was het concept van de "Hope"-poster van Shepard Fairey. De poster ging al snel viraal en verschillende websites lanceerden een tool waarmee je een gelijkaardig portret kon creëren. 

"De poster heeft de geschiedenis van grafische vormgeving veranderd", zegt Carol A.L Wells van het Center for the Study of Political Graphics bij CNN. "Velen geloven dat deze poster aan Obama net dat laatste zetje heeft gegeven dat hij nodig had."

Nu, acht jaar later, vond Shepard Fairy het tijd om opnieuw een van de presidentskandidaten onder handen te nemen. De Democraten liet hij dit keer links liggen, zijn keuze viel op de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

Op de nieuwe poster maakt "Hope" plaats voor "Demagogue" ("demagogie", de kunst om de volksmassa te (mis)leiden, m.n. door retorische middelen nvdr.) en de peinzende Obama werd ingeruild voor de wijde mond van Trump.

"Trump streeft presidentschap na voor ego"

"Trump is gevaarlijk", reageert Fairy bij de Amerikaanse zender. "Hij heeft geen respect voor mensen die anders zijn, hij heeft geen ervaring met politiek en hij streeft het presidentschap na voor zijn ego en niet vanuit het verlangen om zo goed mogelijk te doen voor zoveel mogelijk mensen."

Wat Hillary Clinton betreft, meent de kunstenaar dat ze moeilijk "in zijn grafische stijl vast te leggen is". Zo vindt hij haar "niet inspirerend" genoeg. "Ik ben het niet altijd eens geweest met haar. Ik was bv. erg teleurgesteld toen ze de oorlog in Irak steunde. Maar ik denk tegelijk dat ze in zaken waar ik veel om geef aan de juiste kant staat. Ik denk ook dat de keuze nu heel duidelijk is: Hillary Clinton is veel beter voor de VS dan Donald Trump."

Meest gelezen