Nederlandse politie zet de "blowbij" in om wiet op te sporen

De Nederlandse politie, meer bepaald de drugsbrigade van Brabant-Zeeland, zet bijen in om cannabis op te sporen. De diertjes worden gebruikt voor hun scherpe geurzin. Ze steken hun tong uit als ze cannabis gedetecteerd hebben. Vorige week werd bij een test nog een cannabisboer uit Tilburg geklist.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

De bijen werken in een formatie van 36. Zes bijen worden telkens in zes cassettes gestoken. Die cassettes zitten in een soort van kruimeldief die lucht aanzuigt. De bijen nemen de lucht waar en zijn zo getraind dat ze met hun tong likbewegingen maken als er cannabis gevonden is.

De bijen hebben "hun opleiding" gekregen met suikerwater. Daar zijn de diertjes immers dol op. Ze likken suikerwater op via een wattenstaafje en daarbij komt telkens een wietgeur vrij. De opleiding duurt 3 tot 4 dagen. Bijen kunnen overigens tot op enkele honderden meters wiet detecteren.

Er zijn ook slome bijen

Er is wel een nadeel aan het gebruik van de bijen verbonden, zegt professor Frans Jacobs van de UGent: "Eén generatie bijen leeft slechts zes weken in de zomer, in de winter kan dat zes maanden zijn." Maar dat houdt de Nederlandse politie niet tegen. Die denkt al na om de bijen ook te trainen voor het opsporen van andere drugs zoals xtc.

De bijen hebben vorige week nog hun nut bewezen tijdens een test. Toen werd dankzij hun hulp een cannabisboer opgepakt. Let wel: niet álle bijen maakten de likbewegingen bij de wietgeur. "Sommige zijn nu eenmaal wat slomer", luidt het.

Het is niet de eerste keer dat bijen worden ingezet door hulpdiensten of leger. Bijen hebben zelfs al mijnen opgespoord in de woestijn.

Hoe zit het in België?

De Belgische politie is voorlopig niet van plan om bijen op te leiden en te gebruiken. Maar nieuwe methoden bij de Nederlandse collega's worden wél op de voet gevolgd.

"De traditionele technieken zoals warmtefotografie met de helikopter zijn efficiënt. We hebben niet de indruk dat we massaal veel plantages missen doordat we geen bijen hebben", legt woordvoerder Peter De Waele uit in "De ochtend". "Onze Nederlandse collega's zijn een beetje creatiever met dieren", grapt hij.

Meest gelezen