Onderzoek tegen Facebook in Duitsland wegens aanzetten tot haat

Het Duitse gerecht heeft een onderzoek geopend na een klacht wegens aanzetten tot haat. De klacht is gericht tegen Facebook-CEO Mark Zuckerberg. Hij zou met zijn sociaalnetwerksite te weinig optreden tegen racistische opmerkingen. Het onderzoek bevindt zich nog in de inleidende fase. Het Duitse parket wil in een eerste fase nagaan of de klacht gegrond is.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De bedoeling is om na te gaan of er "strafrechtelijk laakbare uitlatingen" kunnen worden waargenomen en of in voorkomend geval het Duitse recht kan worden toegepast, aldus de woordvoerder van het parket van München.

Het onderzoek volgt op een aanklacht van een Duitse advocaat bij het parket van München. Volgens de advocaat richt de klacht zich tegen Facebook-CEO Mark Zuckerberg en negen andere bestuurders van het bedrijf. De advocaat, die al verschillende keren vergeefs probeerde een klacht in te dienen tegen Zuckerberg en zijn team, is naar eigen zeggen verheugd dat hij deze keer wel gehoor vindt.

De Duitse regering heeft Facebook en diverse andere sociaalnetwerksites er al verschillende keren voor gewaarschuwd dat ze te tolerant zijn voor gebruikers die racistische of antisemitische uitlatingen posten.

Meest gelezen