Regering-Rutte heeft geen meerderheid meer na vertrek parlementslid

In Nederland heeft de regering-Rutte haar meerderheid verloren na het vertrek van een parlementslid uit de PvdA-fractie. De VVD en PvdA beschikken nu samen nog over 75 zetels, precies de helft.

Jacques Monasch stapt uit de PvdA, schrijft de NOS. Hij zal ook niet langer deel uitmaken van de fractie. Monasch kan zich niet langer vinden in de koers van de partij. Hij blijft voorlopig wel lid van de Tweede Kamer.

Door het vertrek van Monasch heeft de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. De partijen beschikken nu samen nog over 75 zetels, precies de helft.

Grote problemen veroorzaakt dit niet, menen Nederlandse politiek verslaggevers. Vier maanden voor de volgende parlementsverkiezingen zitten er geen grote controversiële wetsvoorstellen meer aan te komen.

"Geen onverwacht vertrek"

Jacques Monasch had als zestienjarige al een partijkaart van de PvdA. De laatste tijd lag hij echter overhoop met de partijtop over de partijkoers. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom komt zijn vertrek niet onverwacht.

"Hij had al eerder aangegeven dat hij een heel andere koers wil dan de partij nu vaart. Hij wilde eerst lijsttrekker worden, maar hij heeft nu de conclusie getrokken dat hij helemaal weg wil."

Samsom vindt het "geen groot probleem" dat de coalitie geen meerderheid meer heeft in de Tweede Kamer. Premier Rutte (VVD) deelt die mening. "In de afgelopen vier jaar moesten we het nooit hebben van automatische meerderheden. In de Eerste Kamer hadden we überhaupt al geen meerderheid. Dit is een kabinet dat het moet hebben van de kracht van argumenten en dat zal de komende maanden nog maar gelden", zegt hij.

Meest gelezen