Saakasjvili stapt op als gouverneur van Odessa

Michail Saakasjvili, oud-president van Georgië en gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, heeft ontslag genomen. Hij zegt dat hij te weinig steun krijgt van de regering in Kiev om corruptie aan te pakken. Saakasjvili wijst Porosjenko met de vinger, de pro-westerse president van Oekraïne.

Saakasjvili is nog maar anderhalf jaar Oekraïner. Hij werd in mei vorig jaar door Porosjenko aangesteld als gouverneur van Odessa. De president zag in Saakasjvili, een oud-studiegenoot, de geknipte man om de regio te hervormen.

Via hervormingen wilde Saakasjvili de corruptie in Odessa de kop indrukken. Hij wilde ook een einde maken aan de zelfverrijking van sommige politici. Maar Saakasjvili klaagt nu dat hij te weinig steun krijgt van de regering in Kiev om de corruptie grondig aan te pakken.

"De regio Odessa is niet alleen overgeleverd aan corrupte mensen, maar ook aan de vijanden van Oekraïne", zegt hij. "Ik ben het beu en daarom stap ik op". Saakasjvili zegt dat hij "een nieuwe fase in de strijd tegen corruptie wil beginnen". Wat die precies moet inhouden, liet hij in het midden.

Saakasjvili was tot 2013 president van Georgië. Sindsdien verbleef hij vooral in de Verenigde Staten en Oekraïne. Georgië nam hem zijn staatsburgerschap af toen hij gouverneur werd in Odessa.

Meest gelezen