Stripauteur Marc Sleen overleden

In Hoeilaart is gisteren striptekenaar en ridder Marc Sleen overleden. Sleen - pseudoniem voor Marcel Neels - was 93, hij zou eind dit jaar 94 geworden zijn. Marc Sleen was behalve geestelijke vader van de succesvolle reeks Nero ook tekenaar en scenarist van populaire stripreeksen zoals De Lustige Kapoentjes, Piet Fluwijn en Bolleke en Doris Dobbel.

Sleen overleed thuis in Hoeilaart. "Hij is vredevol en waardig ingeslapen na een boeiend en boordevol leven waarin hij met zijn kunstenaarsziel en creativiteit generaties heeft verrijkt", klinkt het in een mededeling van de familie.

Neels werkte als cartoonist voor enkele kranten voor hij overging tot het tekenen van langere stripverhalen, onder meer "De avonturen van Neus", "De lustige kapoentjes" en "Oktaaf Deceunink". In 1947 startte hij met "De avonturen van detectief Van Zwam". Het was de spin-offreeks daarvan, rond de figuur van een krankzinnige man die denkt dat hij de Romeinse keizer Nero is, die zou uitgroeien tot zijn grootste succes "De avonturen van Nero en Co".

Sleen werd geëerd met een vermelding in het Guinness Book of Records omdat hij 45 jaar lang helemaal alleen aan de reeks werkte. Toen Sleen in 1992 stopte met tekenen, stopte ook de Nero-reeks.

Marc Sleen werd in 1999 geridderd door koning Albert en kreeg verschillende onderscheidingen voor zijn werk, onder meer de Prix Saint Michel voor het Nero-album "Het lachvirus", de Gouden Adhemar voor zijn hele carrière en de StripVos. In 2002, het jaar waarin hij 80 werd en stopte met tekenen, werd hij door de lezers van Knack uitgeroepen als "Mens van het jaar". Hij was ereburger van Hulshout, Sint-Niklaas, Turnhout en de Nederlandse gemeente Sleen.

Sleen was ook bekend om zijn grote liefde voor Afrika. Hij maakte onder meer documentaires voor het toenmalige BRT-programma "Allemaal beestjes" en was beheerder van de Belgische afdeling van het Wereldnatuurfonds.

De uitvaartplechtigheid voor de striptekenaar zal komende zaterdag plaatsvinden, om 12 uur in de Sint-Clemenskerk in Hoeilaart. Hij wordt daarna in intieme kring begraven op de begraafplaats Campo Santo in Gent.

Meest gelezen