Tim Boury is Chef van het Jaar volgens Gault&Millau

Tim Boury van restaurant Boury in Roeselare is door de gerenommeerde culinaire gids Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar. "Zijn gerechten zijn een schot in de roos, zonder het wiel opnieuw te willen uitvinden", klinkt het. De restaurants met de hoogste score blijven Hof van Cleve in Kruishoutem en Bon-Bon in Sint-Pieters-Woluwe (Brussel).

Anonieme inspecteurs bezochten en recenseerden dit jaar meer dan 1.200 restaurants in België en Luxemburg. Het resultaat staat in de uitgave 2017 van de Gault&Millau-gids, die vanmiddag is voorgesteld. Daarbij werden de Chef van het Jaar en heel wat andere laureaten bekendgemaakt.

Chef van het Jaar Tim Boury van restaurant Boury (Roeselare) werd enkele jaren geleden al uitgeroepen tot Jonge Chef van het Jaar. "En we hebben ons niet vergist", zegt redactiedirecteur Philippe Limbourg van Gault&Millau.

"Boury is blijven evolueren. Vandaag ontplooit hij zijn talent in een uitzonderlijk kader, geholpen door een sterk, efficiënt team in zowel de keuken als de zaal. Zijn gerechten zijn een schot in de roos, zonder het wiel opnieuw te willen uitvinden. Plezier en smaak. Twee essentiële kwaliteiten voor een Chef van het Jaar."

"Ik kan het nauwelijks geloven", reageert Tim Boury. "Als jonge chef maak ik deel uit van een generatie die zichzelf en elkaar steeds uitdaagt om grenzen te verleggen. Precies die vibe heeft me gebracht waar ik nu sta."

(lees verder onder de foto)

Deze drie chefs werden verkozen tot Jonge Chefs van het Jaar:

 • Mélanie Englebin - Cécila, Brussel
 • Thomas Troupin - La Menuiserie, Waimes
 • Maarten Bouckaert - Castor, Beveren-Leie

Maarten Bouckaert is zelfs tweemaal laureaat, want hij krijgt de hoogste score van de nieuwkomers: 16/20.

De restaurants met de hoogste score (19,5/20) zijn net als vorig jaar Hof van Cleve in Kruishoutem en Bon-Bon in Sint-Pieters-Woluwe (Brussel). Hertog Jan in Zedelgem krijgt in de nieuwe editie van de gids 19/20, een half puntje meer dan vorig jaar.

Dit zijn de toprestaurants in België

 • Bon-Bon (Brussel): 19,5
 • Hof van Cleve (Kruishoutem): 19,5
 • Hertog Jan (Zedelgem): 19
 • Comme Chez Soi (Brussel): 18,5
 • L'Aire du Temps (Liernu): 18,5

Themaprijzen

The Jane (Antwerpen), Cuines33 (Knokke) en D'Eugénie à Emilie (Badour) krijgen voor het eerst een score van 17/20 en slepen daarmee een derde koksmuts in de wacht.

Gault&Millau reikt ook heel wat themaprijzen uit. Dit zijn de laureaten:

 • Gastvrouw van het Jaar: Karlijn Libbrecht - Slagmolen (Opglabbeek)
 • Sommelier van het Jaar: Bart Lamon - Château du Mylord (Ellezelles)
 • Terras van het Jaar: Moulin Hideux (Noirefontaine)
 • Dessert van het Jaar: Vrijmoed (Gent)
 • Brasserie van het Jaar: Brasserie du Lac (Genval)
 • Aziaat van het Jaar: 5 Flavors Mmei (Antwerpen)
 • Italiaans van het Jaar: La Botte (Genk)
 • Wijnkaart van het Jaar: Lemonnier (Lavaux-Saint-Anne)
 • Gastro-Bistro van het Jaar: Roots (Gent)
 • Bierkaart van het Jaar: 't Hommelhof (Watou)
 • Ambachtelijke Kok van het Jaar: Karen Torosyan - Bozar Brasserie, Brussel

Tenslotte zijn Sjalotte (Tongeren), Pré de chez Nous (Brussel) en Gastronomie du Mayeur (Wanze) de laureaten in een categorie die Gault&Millau de formule Prijs-Plezier heeft genoemd. En Willem Hiele (Kortrijk), Chez Augusta (Elsene) en Quadras (Sankt-Vith) zijn de drie Ontdekkingen van het Jaar.

Meest gelezen