Tornado raast langs Rome: twee doden

Bij een tornado aan de kust ten noorden van Rome zijn twee mannen om het leven gekomen en raakten verschillende mensen gewond. Het noorden van Italië kreunt onder de overtollige regenval. Onder anderen in de stad Firenze houdt men de adem in.

De spectaculairste beelden van het noodweer komen uit de kustplaatsen bij Rome. Daar raasde gisteren een grote windhoos over het land. Op ooggetuigebeelden is te zien hoe de grote windhoos snel over het land trekt, een elektriciteitsleiding afrukt en puin in de lucht slingert. Daken werden van huizen geblazen, auto's raakten beschadigd.

De doortocht van de tornado heeft twee levens geëist. Een 47-jarige Indiër kwam om het leven in het plaatsje Ladispoli toen hij geraakt werd door rondvliegend puin van een kerk. Het tweede slachtoffer, een 64-jarige oud-militair kwam meer landinwaarts om het leven toen hij onder een omvallende boom terechtkwam. Verder raakten ook verschillende mensen gewond.

Hoog water in Firenze

Het noodweer treft ook de streken ten noorden van Rome. In Toscane staat het peil van de rivier Arno bijvoorbeeld gevaarlijk hoog. In Firenze, waar de Arno door stroomt, maakt men zich grote zorgen en vreest men dat de rivier buiten zijn oevers zal treden. Een brug over de rivier en straten in de buurt van de stroom zijn al afgesloten. De brandweer houdt het waterpeil nauwgezet in de gaten.

Het is precies 50 jaar geleden dat Firenze werd getroffen door een zware overstromingen. Op 4, 5 en 6 november 1966 vielen er 35 doden toen de Arno buiten zijn oevers trad. Vele kunstschatten in Firenze raakten toen zwaar beschadigd.

De civiele bescherming van Italië houdt vandaag rekening met nog meer storm. Intussen meet men de schade verder op: verschillende wegen in het noorden van Italië zijn afgesloten, vele bomen zijn er ontworteld en de hulpdiensten worden er overstelpt door honderden telefoontjes.

Meest gelezen