Trump en Clinton zijn egoïstisch en machtsgeil

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Wyoming.

Voor een jaar heb ik Leuven ingeruild voor Lyman, Wyoming, waar ik mijn laatste jaar van het middelbaar overdoe in de plaatselijke "high school". Ik ben enorm geïnteresseerd in politiek en ik was heel blij dat ik de presidentsverkiezingen van dichtbij zou meemaken.

Wyoming is een Republikeinsgezinde staat. Trump zal de drie afgevaardigden claimen, maar dat wil niet zeggen dat hij zoveel steun zal krijgen als zijn Republikeinse voorgangers.

In mijn streek werken veel mensen in de mijnen wat vaak goed verdient. In het belang van hun job zullen zij waarschijnlijk voor Trump stemmen. In het algemeen zijn Democraten tegen natuurlijke energiebronnen. Zij willen de vervuiling bestrijden en de natuurlijke bronnen vervangen.

De energie in Amerika komt voor zo'n 40-50 procent van natuurlijke energiebronnen, maar de Democraten hebben geen antwoord hoe ze deze 40-50% gaan invullen. De Republikeinen zijn van mening dat ze het vervuilingsprobleem willen oplossen, maar de banen niet willen opgeven die de sector biedt.

Johnson en McMullin zijn namen die je hier vaak hoort

Geloof speelt ook een grote rol in mijn streek. De Mormoonse gemeenschap is groot in het zuidwesten van Wyoming. Veel mensen kunnen zich niet vinden in de liberale gedachten van de Democraten, zoals abortus, een beter beleid voor de LGBT-community, strengere wapenwetten, enzovoort.

Aan de andere kant hebben ze het moeilijk met de harde uitspraken van Trump. Mormonen zijn zelf vluchtelingen geweest en gediscrimineerd. Veel van mijn kennissen hier gaan daarom op een onafhankelijke stemmen. Gary Johnson en Evan McMullin zijn namen van kandidaten die je hier vaak hoort.

Stemmen voor Clinton is geen optie. Het e-mailschandaal waarbij ze de wet heeft overtreden, heeft haar geen goed gedaan. De mensen zijn hier boos, omdat zij niet vervolgd wordt voor haar daden. Mensen hier vinden haar egoïstisch en machtsgeil. Al moeten ze toegeven dat Trump ook aan deze laatste twee karakteristieken voldoet.

Onbegrepen en verwaarloosd door de overheid

Een laatste aspect dat meespeelt, is de regio zelf. Ik woon hier in een klein dorpje van ongeveer 2.000 mensen dicht bij de grens met Utah. Wyoming is een staat met heel weinig inwoners (nog geen 600.000). Ze voelen zich dan ook onbegrepen en verwaarloosd door de overheid. De mensen hier willen meer macht voor de staten en minder bemoeienis van de overheid. Een Republikeins beleid is ook daarom interessanter voor hen.

De mensen aan wie ik heb gevraagd op wie zij gaan stemmen, daarvan zegt de meerderheid: een onafhankelijke. De tweede groep zijn Trumpers, maar ik heb nog niemand ontmoet die op Clinton zal stemmen.

Beschaamd

De meeste mensen die ik ontmoet, zijn natuurlijk leeftijdsgenoten die net wel of net niet mogen stemmen. Mijn vrienden die mogen stemmen, zullen uit onwetendheid kiezen voor Trump of voor een onafhankelijke. De meesten van hen zien een toekomst met beide kandidaten niet zitten.

Wyoming zal naar Trump gaan, maar toch met gemengde gevoelens. Economisch gezien is het interessanter voor hen om Trump als president te verkiezen. Maar Trump zal weinig steun krijgen van mensen die met hun hart zullen stemmen. Ik zie het niet vaak, maar de Amerikanen hier schuiven hun patriottisme aan de kant en geven eerlijk toe "we look like a joke for the rest of the world". Ze zijn beschaamd dat ze uit deze twee kandidaten hun president moeten kiezen.

Meest gelezen