Vakbonden: "Molensteen rond de nek van het Bpost-personeel"

De socialistische vakbond ACOD Post is erg bezorgd over de plannen van Bpost om de Nederlandse tegenhanger PostNL over te nemen. Gisteren raakte bekend dat het Belgische postbedrijf bereid is om daar 2,5 miljard euro voor op tafel te leggen. Algemeen secretaris Jean-Pierre Nyns spreekt van een "molensteen rond de nek van het Bpost-personeel". Ook de christelijke vakbond ACV-transcom stelt zich vragen, maar zegt nog grotendeels in het duister te tasten.

Van een officieel overnamebod is voorlopig nog geen sprake, maar de plannen van Bpost zijn wel al vrij concreet. Vooral het feit dat Bpost bij een succesvol overnamebod zou privatiseren, zit de vakbond hoog. Nu heeft de Belgische staat nog 51 procent van de aandelen in handen, bij een overname verwatert dat tot 40 procent. "Dat is een privatisering en daar zijn wij absoluut geen voorstander van", zegt Nyns. "Bpost is op zijn huidige positie geraakt als staatsbedrijf. Ik vraag mij af of dit met een ander bestuur ook zou lukken", klinkt het.

Ook de plannen van Bpost om de pensioenverplichtingen van PostNL na te komen, waardoor de Belgische overheid de pensioenen garandeert van de huidige en toekomstige gepensioneerden van PostNL, zijn een doorn in het oog. "Dat is een molensteen rond de nek van het bpost-personeel", meent Nyns.

Bpost stelt in zijn persmededeling dat "de nieuwe combinatie een aantrekkelijke en sociaal verantwoordelijke werkgever zal blijven", maar volgens de vakbond zijn daarvoor nog geen garanties gegeven. "Wij vragen ons af wat de consequenties zijn van een bod van deze omvang en weten niet of het personeel zal moeten inboeten om dit te kunnen betalen", besluit Nyns.

Ook de christelijke vakbond ACV-Transcom stelt zich vragen bij de overnameplannen, maar zegt momenteel nog grotendeels in het duister te tasten. "Voor ons is het het belangrijkste om te weten wat de gevolgen zijn voor de werknemers als het bedrijf inderdaad geprivatiseerd wordt en volgens de logica van een privébedrijf zal werken", zegt sectorverantwoordelijke Annick Boon. "Deze namiddag is een vergadering gepland met de directie, waarschijnlijk weten we dan meer."

Meest gelezen