Verkiezingen in Wyoming: the last frontier

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: Wyoming.

De staat Wyoming is met net minder dan 600.000 inwoners de dunstbevolkte staat van Amerika, op Alaska na. Soms wordt ze ook wel, net als Alaska, "The Last Frontier" of "de laatste grens" genoemd. De grens tussen de beschaving en de woeste, ongerepte natuur met bergketens en prairie.

En daar middenin woont de doorsnee Wyomingaar. Velen van hen wonen op een ranch, omringd door verschillende vierkante kilometers grasland. De afstanden tussen dorpen en stadjes zijn ook beduidend groter dan wat wij gewoon zijn in België. In de lokale gidsen staat daarover: "The distances between towns in Wyoming is great and should not be underestimated", met vaak 50 tot 100 km ongerepte natuur tussen de dorpjes.

"Ik zal je zeggen wat mijn oplossing is!"

Het zal je dan ook niet verbazen dat men hier extreem zelfredzaam is en alleen in noodgevallen beroep doet op anderen en dat zullen dan in de meeste gevallen de buren zijn. Iedereen is het hier gewoon van min of meer onafhankelijk te zijn en men heeft het hier dan ook niet zo hoog op met de politiek in Washington en beloftes voor de sociale sector.

Toen ik mijn buurman, geboren en getogen in Wyoming, vroeg wat zijn idee was van de verkiezingsbeloften kreeg ik volgend antwoord: "Mijn idee van de verkiezingen? Wel, ik zal je zeggen wat mijn oplossing is voor onze problemen in de VS: iedereen aan het werk".

Eerlijk werk en een warme maaltijd

En dat is ook wat ik van anderen hier in de buurt. De lokale inwoner hier is er niet op uit om rijk te worden, neen, een eenvoudig leven midden in de natuur, eerlijk werk en ’s avonds een warme maaltijd is waar ze belang aan hechten.

Ze hebben het dan ook niet begrepen op sociale maatregelen die de Democraten voorstellen, of op een eventuele muur in het zuiden van het land. Zolang de mensen die naar hier komen, werken en bijdragen aan de verbetering van hun directe omgeving, zien ze niet echt een reden om draconische maatregelen te nemen.

Ze vinden het wel zorgwekkend dat er zovele Amerikanen de jobs die immigranten doen, zelf niet willen uitvoeren en dan toch klagen over het feit dat er niet voldoende jobs zijn of dat migranten de jobs van de "gewone Amerikaan" inpikken.

Hongerige wolven

Zoals je waarschijnlijk wel kan vermoeden, zijn de meeste inwoners die hier geboren en getogen zijn over het algemeen erg traditioneel (lees: toch wel een tikkeltje anders dan Trump) Republikeins ingesteld.

Ze hechten belang aan hun rechten en de grondwet. De grondwet die op het einde van de 18e eeuw werd opgesteld en bijvoorbeeld het recht op wapendracht inhoudt. Voor mensen die gewoon zijn in erg verstedelijkt gebied te leven, zoals in het Oosten van de Verenigde Staten, lijkt dit een achterhaalde wet, maar voor de inwoners van Wyoming, die op zichzelf aangewezen zijn, is dit niet zo evident.

Wat zou je bijvoorbeeld doen als je bezoek krijgt van een grizzlybeer in de lente of een troep hongerige wolven op het einde van de herfst?

Sceptisch over "groene" initiatieven uit Washington

Wyoming heeft een van de laagste belastingstarieven van de Verenigde Staten. De economie bestaat aan de ene kant traditioneel uit ranching, waar niemand echt rijk van wordt, maar waar de meesten wel zijn mee opgegroeid. Aan de andere kant is er het ontginnen van ertsen, olie en gasproductie.

Met het ontginnen van deze natuurlijke rijkdommen hebben ze hier nu wel een behoorlijke spaarpot opgebouwd, maar dalende gasprijzen en de vraag naar meer hernieuwbare energie heeft geleid tot een groei in de werkloosheid en dalende inkomsten voor Wyoming. Hierdoor kijkt men behoorlijk sceptisch naar de aangekondigde maatregelen voor hernieuwbare energiebronnen en "groene" initiatieven vanuit Washington.

Belastings-issue valt in slechte aarde

Het nieuws dat de Republikeinse kandidaat niet al te veel belastingen heeft betaald gedurende de afgelopen decennia, is hier niet in goede aarde gevallen en zou wel kunnen leiden tot een mindere verkiezingsopkomst, want Democratisch stemmen, dat kunnen ze zich hier toch niet inbeelden.

Over het algemeen verwachten de mensen hier niet veel van de verkiezingen of de veranderingen die ze zullen teweegbrengen. Zolang de inmenging van de nationale politiek niet te veel toeneemt en men lokaal min of meer zelf kan beslissen, zijn ze (on)tevreden met welke uitslag dan ook.

Meest gelezen