Waarom Trump wiskundig bijna onmogelijk kan winnen

We worden aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen om de oren geslagen met peilingen. Maar er is een groot verschil tussen die peilingen en de wiskundige uitdaging waar de kandidaten voor staan. Vooral voor Trump zou het moeilijk worden, volgens sommige statistici zelfs onmogelijk. De website 270towin.com rekent voor.
De website 270towin.com weet het al.

Hillary Clinton ligt "nationwide" enkele procentpunten voor op Trump, maar vergeet de nationale marge, want het is niet het totale aantal stemmen dat telt. Per staat wordt de rekening gemaakt, volgens een "winner-takes-it-all"-systeem. Wie wint, graait dus alle kiesmannen van die staat mee (op Maine en Nabraska na).

Vraag maar aan Al Gore wat dat kan betekenen. In 2000 was het erg nipt in Florida. George W. Bush haalde het daar uiteindelijk met een flinterdunne marge (en na een hertelling), kreeg alle kiesmannen voor Florida (een kleine 30) en werd alsnog president.

Het magische getal voor de kandidaten Trump en Clinton dinsdag is 270. Zodra ze die magische grens aan kiesmannen binnen hebben, is het binnen. En laat Clinton net in die modellen "vrijwel zeker" president worden.

Clinton komt er met alle "veilige" staten al heel dicht bij

Statistici maakten de som van "veilige staten" (die de vorige 4 keer hetzelfde stemden) en "vrij zekere staten" (die 3 keer op vier hetzelfde stemden).

Clinton blijkt 19 veilige staten te hebben, Trump 22, goed voor respectievelijk 242 en 180 kiesmannen. Nemen we er de "relatief veilige" staten bij, dan heeft Clinton er 3 en Trump 2, goed voor een totaal van 257-206. Dit betekent dat Clinton, om de magische 270 te halen,  nog maar 13 kiesmannen nodig heeft.

Trump moet stunten in de swing states

Volgens bovenstaande projecties zijn er nog maar 5 "toss-up-staten" (waar het zo onvoorspelbaar is dat je evengoed een muntje kan opgooien): Colorado (9 kiesmannen), Florida (29), Ohio (18), Nevada (6) en Virginia (13). U begrijpt meteen dat, volgens dit model, Trump zal moeten stunten.

Eén van de grote 3 (Florida, Ohio en Virginia) is immers al voldoende voor Clinton. Met andere woorden: Trump moet die alle 3 winnen, en dan ook of Nevada of Colorado afsnoepen van Clinton. Maar laat dat nu net de staten in het zuidwesten zijn waar de hispanics tot nu toe al massaal zijn gaan stemmen in het early voting. Volgens schattingen stemt tussen 70 en 80 procent van de latino's voor de Democraten.

Hoe onmogelijk is onmogelijk?

Dit model zegt natuurlijk ook niet alles. Een staat kan nu een strijdstaat zijn, ondanks het feit dat daar vroeger regelmatig voor de ene of de andere werd gestemd. Op die manier werd Pennsylvania, toch ook nog niet zomaar "zeker" voor de Democraten, bij Clinton ingedeeld. De Keystone State telt overigens 20 kiesmannen.

Hetzelfde geldt voor Iowa (6) en New Mexico (5). Die zijn volgens 270towin ingedeeld bij Clinton, terwijl een andere betrouwbare website, fivethirtyeight, Iowa bij Trump indeelt.

Het is dus zeker nog niet verloren voor Trump. Hoewel: volgens fivethirtyeight is Colorado dan weer wel voor Clinton, en dan wordt het weer nets iets moeilijker voor Trump. De conclusie blijft steeds dezelfde: Trump zal voor meer moeten stunten dan zijn rivale, als hij het wil halen.

Meest gelezen