WOI-project wint Britse prijs van reisjournalisten

Het herdenkingsproject ComingWorldRememberMe (CWRM) is gisterenavond in de prijzen gevallen in Londen. Het beeldjesproject van Koen Vanmechelen en vzw Kunst, in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, werd verkozen tot meest waardevolle cultuurtoeristisch project in Europa door The British Guild of Travel Writers, een organisatie van reisjournalisten.

CWRM werd in september op de hoogte gebracht van de nominatie en moest het opnemen het de Franse project Cité du Vin en het Zwitserse Chaplin's World. Die projecten werden gekozen uit een voorselectie van 36 kandidaten. Het project haalde het zondagavond in hotel The Savoy in Londen van zijn concurrenten. Het gaat om een belangrijke uitreiking want de verkiezing werd daags voor de World Travel Market, een grootse toeristische beurs, georganiseerd.

ComingWorldRememberMe kadert in GoneWest, het cultureel programma rond de Eerste Wereldoorlog van de provincie West-Vlaanderen. Het project voorziet de realisatie van 600.000 kleine kleibeeldjes die symbool staan voor de gesneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die beelden zullen in 2018 een kunstinstallatie vormen in het voormalige "no man's land" in provinciedomein De Palingbeek. Iedereen kan eraan meewerken door een beeldje te maken, onder meer in Bommenvrij in Nieuwpoort of in de Ieperse Kazematten. Er is ook een mobiel atelier dat door Vlaanderen reist.

Volgens Jan Moeyaert, intendant van vzw Kunst en bezieler van CWRM, getuigt de award van een internationale blijk van waardering voor de visie en missie van ComingWorldRememberMe. "Maar we dragen de prijs toch in de eerste plaats graag op aan de duizenden mensen die sinds de start van het project al peter of meter werden van ComingWorldRememberMe. Enkel dankzij het engagement van al die deelnemers, dankzij de steun van enkele trouwe partners en dankzij het enthousiasme van het vaste team en de betrokken vrijwilligers staat de teller ondertussen op 246.000 beeldjes", aldus Jan Moeyaert.

Voor vzw Kunst is het ook een opsteker, want de organisator van onder meer Kunstenfestival Watou verloor eerder dit jaar zijn Vlaamse werkingssubsidie.

Meest gelezen