Amerikaanse diplomaten niet meer welkom bij Russische verkiezingen

Amerikaanse diplomaten zullen Russische verkiezingen in de toekomst niet meer mogen monitoren. Dat heeft Moskou laten weten in een officiële diplomatieke brief aan de Amerikaanse autoriteiten.

Het is niet ongewoon dat een delegatie buitenlandse diplomaten verkiezingen in een ander land bijwoont ter controle. Maar volgens Rusland heeft Washington Russische diplomaten verhinderd om de Amerikaanse presidentsverkiezingen deze keer te monitoren. De beslissing om in de toekomst Amerikaanse diplomaten te weren, is daar het Russische antwoord op.

Het is inderdaad zo dat zeker drie Amerikaanse staten een Russische aanvraag om de verkiezingen te monitoren hebben geweigerd. Het gaat om Texas, Lousiana en Oklahoma. De gouverneur van Lousiana schreef wat dat betreft aan de Russen dat het niet mogelijk was om hun vraag positief te beantwoorden aangezien zijn departement te lijden had onder een recente overstroming. "Anders hadden we zeker opengestaan voor een dergelijk bezoek", luidde het.

"PR-stunt van Rusland"

Volgens het Witte Huis is het "gepast" dat mensen zich vragen stellen bij de Russische motieven om aanwezig te willen zijn in de Amerikaanse stembureaus. Eerder had de Amerikaanse regering Rusland openlijk beschuldigd van inmenging in de presidentsverkiezingen via Russische hackers.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van zijn kant liet eerder al weten dat zij geen rol hebben gespeeld bij de beslissing om Russische diplomaten al dan niet toe te laten, en beschuldigt Moskou van een "pr-stunt". "Buitenlandse waarnemers toelaten is een beslissing die toebehoort aan de staten", luidt het. "Rusland had de mogelijkheid om een delegatie te sturen via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, maar deed dat niet. Dat Moskou nu klaagt, is niet meer dan een pr-stunt."

Meest gelezen