Antilichaam ontdekt dat foetus beschermt tegen zika

Amerikaanse onderzoekers hebben een menselijk antilichaam ontdekt dat bij muizen de foetus in de baarmoeder beschermt tegen het zikavirus. Dat voedt de hoop dat ook zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen beschermd kunnen worden tegen de gevolgen van een zika-infectie, maar daarvoor is nog verder onderzoek nodig.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

Het zikavirus is zelden dodelijk voor volwassenen, maar is wel erg gevaarlijk voor ongeboren kinderen als hun moeder is besmet. Het virus beschadigt de placenta en kan zo de groei van de foetus vertragen en leiden tot microcefalie, de ontwikkeling van kleinere hersenen en een abnormaal klein hoofd.

Onderzoekers van de Washington University, de Vanderbilt University en Integral Molecular onderzochten daarom 29 soorten antilichamen van patiënten die besmet waren met het virus, met stammen uit Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Ze ontdekten dat één van die antilichamen, ZIKV-117, alle varianten van het zikavirus kon neutraliseren.

Foetus beschermd

De wetenschappers gaven de stof aan zwangere muizen, een dag voor of een dag nadat de dieren besmet waren met het zikavirus. In beide gevallen bleken de antilichamen de aanwezigheid van het virus sterk te verminderen in de moeders en hun jongen.

"We stelden geen enkele schade vast aan de bloedvaten, geen verdunning van de placenta en geen groeivertraging bij de foetussen in behandelde muizen", zei medeauteur van de studie Indira Mysorekar, hoogleraar Verloskunde en Gynaecologie aan de Washington University aan het persagentschap IPS. "De antilichamen slagen erin de foetus te beschermen door te vermijden dat het virus voorbij de placenta kan komen."

Dezelfde antilichamen bleken overigens ook volwassen mannetjesmuizen te beschermen tegen het virus, zelfs als ze vijf dagen na de besmetting werden toegediend.

De Vanderbilt University is al bezig met het in licentie geven van het antilichaam aan Ridgeback Biotherapeutics, dat de productie ervan heeft opgevoerd in een productie-eenheid die moet voldoen aan de eisen van de Food and Drugs Administration.

Als behandeling zouden de antilichamen tegen Zika in een infuus aan zwangere vrouwen gegeven kunnen worden om tijdelijke bescherming te bieden aan de foetus. De bescherming zou zo'n drie weken duren, en dan is een nieuw infuus nodig.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hoop maar nog werk

De studie, die verschenen is in het tijdschrift Nature, biedt hoop dat ook zwangere moeders en hun ongeboren kinderen beschermd zouden kunnen worden.

"Het antilichaam vermindert het virus bij de moeder en ook in de foetus, en het beschermt tegen schade aan de placenta en de foetus", zei mede-auteur dokter James Crowe van de Vanderbilt University aan The Mirror. Crowe voegde eraan toe dat hij van plan is om door te zetten en het product in licentie te geven aan commerciële partners. Crowe denkt dat de antilichamen klaar kunnen zijn voor testen bij mensen binnen 9 tot 12 maanden, "als we er voluit voor gaan".

Dokter Anthony Fauci, het hoofd van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, dat het onderzoek gefinancierd heeft, waarschuwde er echter voor dat niet alles dat bij muizen werkt, ook werkt bij mensen. Hij zei evenwel ook: "Het feit alleen al dat je een positief resultaat krijgt in een model met muizen, is een goede aansporing om ook een volgende stap te zetten. Dat kan dan zijn, testen bij een niet-menselijke primaat, om te zien of dezelfde zaken werken bij een niet-menselijke primaat."

Het kan echter nog moeilijk blijken om steun te vinden voor een behandeling voor zwangere vrouwen. "We hebben nog vele gaten in onze kennis over zika, en middelen die gebruikt zouden worden bij zwangere vrouwen om een geïnfecteerde foetus te beschermen, vormen een groot risico. Er moet nog veel werk verricht worden om te verzekeren dat de middelen veilig gebruikt kunnen worden", zei Rick Bright, die de ontwikkeling van maatregelen tegen zika leidt bij het Office of the Assistant Secretary for Preparedness and Response.

Bright zei dat het agentschap misschien wel geïnteresseerd zou zijn om de ontwikkeling van de behandeling te steunen in een latere fase, nadat ze succesvol is gebleken in studies in een vroegere fase.

"Het is belangrijk te onthouden dat 80 procent van de mensen zelfs niet eens weten dat ze besmet zijn geweest met zika, en dus leggen we ons in de eerste plaats toe op het vermijden van infectie, de diagnostiek om vast te stellen dat iemand geïnfecteerd is, en screening om de verspreiding van het virus door de bloedvoorraad te beletten", zo zei hij aan The Mirror.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen