Bellot reageert verrast op kritiek van Weyts op vervoersplan

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) reageert verrast op de kritiek van zijn Vlaamse collega Ben Weyts (N-VA) op het vervoersplan van NMBS. "Het is de eerste keer dat een vervoersplan echt het resultaat is van maanden van overleg op lokaal, regionaal en federaal niveau", aldus de minister.

Weyts verklaarde maandag dat hij niet van plan is het nieuwe vervoersplan van de NMBS goed te keuren. Niet alleen vraagt hij dat eerst duidelijkheid komt over de investeringsplannen van NMBS en Infrabel, maar de N-VA-minister is ook niet te spreken over een "negatieve voorafname" die in het vervoersplan zit. Dat komt omdat drie spoorlijnen die door Vlaanderen bestempeld zijn als "prioritair" niet zullen worden geëxploiteerd tegen 2021.

Bellot reageert verbaasd en stelt dat het de eerste keer is dat de NMBS de buitenwereld een inkijk geeft in de opmaak van een vervoersplan. Het vervoersplan 2017 dat op 28 oktober werd goedgekeurd, zet de grote strategische lijnen uit voor het vervoersaanbod van de NMBS. Op basis daarvan zal in december dit jaar beslist worden hoe de uiteindelijke dienstregeling er vanaf december 2017 zal uitzien.

"Wat raar is, is dat Weyts een vervoersplan vraagt over lijnen die nog niet bestaan. Het investeringsplan wordt nog opgesteld, en de vertegenwoordigers van Weyts zitten mee rond de onderhandelingstafel", aldus Bellot. "De werken van modernisering en aanpassingen op de lijnen die Weyts aanhaalt kosten extra tijd en zullen niet klaar zijn voor 2020, wanneer het plan waaraan nu wordt gewerkt afloopt."

Bellot benadrukt nog dat "Vlaanderen zeker niet vergeten wordt in het plan, aangezien een groot deel van de uitgebreide dienstverlening vanaf 2016 zich concentreert rond Antwerpen. Dat heeft de partij van Weyts steeds gevraagd".
 

Meest gelezen