Clinton en Trump gooien alles in de strijd(staten)

Beide presidentskandidaten halen alles uit de kast om in deze laatste uren voor de stembusgang zoveel mogelijk mensen te overtuigen van hun capaciteiten. Ze zetten daarvoor enkel in op de strijdstaten waar ze ervan overtuigd zijn dat hun last minute aanwezigheid een verschil kan maken.

Vandaag is er -met enkele uitzonderingen- van zowel Republikeinse als Democratische kant vooral aandacht voor de strijdstaten New Hampshire, Michigan en Pennsylvania, omdat er in die staten niet vervroegd kan worden gestemd. Alle kiezers moeten daar nog hun stem uitbrengen. Vandaar dat kosten noch moeite worden gespaard om twijfelaars over de streep te trekken.

“We bouwen bruggen en geen muren”

Clinton haalt de grote kanonnen boven op deze laatste campagnedag. Na een hele reeks tussenstops waar onder meer president Obama de show steelt en waar hij het publiek meesterlijk bespeelt, eindigt de campagne van Philadelphia in strijdstaat Pennsylvania symbolisch in de schaduw van Independence Hall, waar indertijd de onafhankelijkheidsverklaring is getekend.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Voor 40.000 mensen -een record voor Clinton in deze campagne- houdt ze een verkiezingsbijeenkomst met rocksterren Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi in het voorprogramma. Daarnaast zijn Chelsea en voormalig president Bill Clinton er om het volk toe te spreken en beide Obama’s: de huidige president en de first lady.

“In een strijdstaat als deze kan het van uw stem afhangen. Met uw stem kunt u aangeven dat we altijd samen sterker staan”, zegt een vurige Michelle Obama. “Donald Trump is ontzettend ondergekwalificeerd om president te worden”, zegt haar echtgenoot Barack. “Zijn campagneteam nam hem zijn twitteraccount af, vertrouwen we hem wel met de nucleaire codes?”

Na de Democratische allstars is het aan Clinton zelf. Zij onderlijnt opnieuw dat ze van plan is om het beleid van de Obama’s voort te zetten en dat Trump alles wat zij verwezenlijkt hebben wil afschaffen. “In mijn Amerika heeft iedereen zijn plaats en het recht om zijn potentieel ten volle te benutten”, zegt ze. Ze benadrukt vooral dat ze het land wil herenigen en de president zal zijn voor alle Amerikanen. “We bouwen hier bruggen, geen muren.”

AP

“Clinton is het gezicht van mislukking”

De laatste campagnedag van Donald Trump is in vergelijking met de rockconcerten van Clinton een onemanshow. Al verschijnt hij natuurlijk ook samen met onder meer zijn familie en zijn running mate Mike Pence. De Republikeinse presidentskandidaat hekelt dan ook dat Clinton zich omringt met de Obama’s en verschillende muzieksterren. “Zonder die mensen kan ze geen volk op de been krijgen”, zegt hij smalend. “Ik sta hier alleen. Jullie zijn hier voor mij.”

Donald Trump houdt zich op zijn verschillende tussenstops in verschillende strijdstaten vrij goed aan het draaiboek. Hij benadrukt zijn standpunten en gaat zelden in overdrive. “We moeten het moeras dat Washington DC heet, dempen”, zegt hij. “Demp het moeras”, roept het publiek. Centraal staat de aanval op Clinton die hij de schuld geeft van alles wat volgens hem fout loopt in de wereld. “Er is nog nooit zo’n valse en corrupte presidentskandidaat geweest”, benadrukt hij. “Ze is het gezicht van mislukking, haar beleid was een ramp.”

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen