Donald Trump weet eerste stembureaus voor zich te winnen

Nu de eerste stembureaus in de Verenigde Staten geopend en alweer gesloten zijn, staat Donald Trump aan de leiding. In drie dorpjes in de staat New Hampshire kon de Republikeinse presidentskandidaat 32 mensen overtuigen, de Democrate Hillary Clinton kreeg 25 stemmen achter zich. Een eerste kleine voorsprong voor Trump dus.

In strijdstaat New Hampshire mogen dorpen waar minder dan 100 kiezers geregistreerd zijn hun stembureaus openen om middernacht en sluiten nadat alle geregistreerde kiezers hebben gestemd.

Naar goede traditie zijn er 3 dorpen die dat ook effectief doen: Dixville (12 inwoners), Hart’s Location (41 inwoners) en Millsfield (22 inwoners). Deze plaatsen zijn traditiegetrouw dan ook bij de eerste waar de volledige resultaten van bekend zijn.

Om middernacht doken er enkele tientallen mensen in het stemhokje. In Dixville duurde de stemming iets minder dan een minuut, en even later was de stembusgang ook in de andere twee dorpen achter de rug.

Dit zijn de eerste officiële resultaten van de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016:

Donald Trump (Republikein): 32 stemmen.

Hillary Clinton (Democraat): 25 stemmen.

Gary Johnson (Libertariër): 3 stemmen.

Clinton kreeg dan wel een meerderheid van de stemmen achter zich in Dixville en Hart's Location, maar Trump haalde het met grote voorsprong in Millsfield.

Ten slotte kregen nog drie andere politici een zogenoemde "write-in vote", waarbij mensen in het stemhokje de naam van hun favoriet zelf op het blad schrijven. Dat was het geval voor Bernie Sanders: de tegenkandidaat van Hillary Clinton bij de Democratische voorverkiezingen. Ook de Republikein John Kasich en Republikeins presidentskandidaat anno 2012 Mitt Romney kregen op die manier stemmen achter zich.

Tendens?

Een eerste kleine voorsprong voor Donald Trump dus. Al betekent dat niet meteen dat de toon gezet is. In 1992 en 1996 verloor Bill Clinton telkens de stemming in de bewuste dorpjes, maar werd uiteindelijk wel president. Barack Obama won er dan weer wel in 2008, vier jaar later eindige hij er ex aequo met zijn toenmalige tegenkandidaat Mitt Romney.

Meest gelezen