Ex-deelnemers over vervloekte elfde aflevering: "De vermoeidheid nekt je"

Net zoals Olga Leyers behoren ook Otto-Jan Ham en Linda De Win tot de zogenoemde "Club 11", oftewel het clubje deelnemers van "De slimste mens ter wereld" die sneuvelden in de befaamde elfde aflevering. "Op een gegeven moment wordt het je allemaal te veel", vertelt Otto-Jan over zijn quizparcours. "Dan begint de vermoeidheid te wegen en heb je het gehad."

Het is ondertussen al vier jaar geleden dat Otto-Jan Ham in de zetels van "De slimste mens ter wereld" zat. "Ik ben toen in de elfde aflevering op zeer knullige wijze verloren", vertelt de presentator van "De ideale wereld". "En dan nog tegen Wouter Beke, die eigenlijk bijna niets wist." 

Maar hoe komt het toch, dat iedereen sneuvelt in die vervloekte elfde aflevering? "Bij mij was het puur uit fysieke en mentale vermoeidheid", legt hij uit. "Je neemt verschillende afleveringen per week op, telkens twee per avond. Dat is slopend. Hoe langer je erin zit, hoe meer belang je er ook aan hecht. En op een bepaald moment is dat allemaal te veel. Je hebt het gehad, en dan begint het fout te lopen."

De presentator volgt het programma ondertussen niet meer. "Ik merk dat als ik er toevallig eens naar kijk, ik die spanning meteen weer voel. Ik vond het heel leuk om te doen, maar één keer is genoeg (lacht)."

Linda De Win

Ook Linda De Win is lid van de "Club 11". Haar deelname dateert al van 2010. "Met dat record was ik toen eigenlijk totaal niet bezig", vertelt ze. "De lijst van mensen die gesneuveld waren in de elfde aflevering, was toen ook wel een stuk korter dan nu." Net zoals Otto-Jan, wijst de "Villa politica"-presentatrice de vermoeidheid aan als belangrijkste oorzaak van haar uitschakeling. "Het is niet eenvoudig gefocust te blijven, het wordt op den duur te veel," legt ze uit.

Vooral de combinatie tussen "De slimste mens" en een fulltime job, is volgens De Win bijzonder zwaar. "Als je op een avond twee afleveringen opneemt, ben je meestal niet voor twaalf uur klaar. Soms waren er ook in het weekend opnames, maar dan moet je maandag wel weer op je werk staan. Het is niet eenvoudig om dan altijd alert te blijven."

De avond van de elfde aflevering was bovendien ongepland hectischer dan voorzien, vertelt ze. "Ik had toen een bijzonder drukke politieke week achter de rug. We waren net twee dagen naar Straatsburg geweest, en ik had die week ook al een uitzending van "Villa politica" achter de kiezen", vertelt de journaliste. "Ik heb toen de avond van de opnames ook nog eens drie uur in de auto gezeten naar Londerzeel omdat het hard was beginnen te sneeuwen. Ik was zo opgejaagd, omdat ik wist dat ik te laat ging komen. Toen ik aankwam, hoefde het daardoor voor mij zelfs niet meer."

Self-fulfilling prophecy

Volgens Sam De Graeve, creatief directeur bij producent Woestijnvis, is het voor de makers erg moeilijk in te schatten hoe de deelnemers zullen reageren op de spanning tijdens het programma. "We proberen daar ergens wel rekening mee te houden bij de screening tijdens de café-testen vooraf, maar eigenlijk is zoiets onvoorspelbaar", legt hij uit. "Pas als je het programma aan de lijve ervaart, weet je welke emoties erbij komen kijken."

Volgens De Graeve is "de vloek van de elfde aflevering" in de eerste plaats een self-fulfilling prophecy. "De deelnemers beginnen daar dan te veel over na te denken", verklaart de creatief directeur. "Olga is daar een mooi voorbeeld van. Ze had absoluut de kennis om de aflevering te overleven, maar de stress heeft haar parten gespeeld."

Al is er wel één iemand die de vloek gedeeltelijk heeft weten te omzeilen, zegt De Graeve nog. "Gert Verhulst won zijn elfde aflevering, maar aangezien de finaleweek vanaf de volgende aflevering begon, kon hij zijn twaalfde aflevering niet spelen." Brute pech dus voor Verhulst.

Meest gelezen