Exitpolls, uitslagen en de winnaar: wat brengt de komende nacht?

Na een schier eindeloze verkiezingscampagne, is het over enkele uren eindelijk zo ver en weten we wie de nieuwe president van de VS wordt. Een overzicht van de kantelmomenten komende nacht.

In de VS gelden liefst zes tijdszones. De resultaten van de presidentsverkiezingen zullen dan ook op verschillende tijdstippen binnenlopen, soms zelfs binnen een en dezelfde staat.

In tegenstelling tot bij ons, mogen exitpolls en resultaten in het ene kiesgebied of in de ene staat al worden bekendgemaakt terwijl de stembussen in andere gebieden of staten nog open zijn. Zoals bekend is het vooral afwachten naar welke kandidaat de zogenoemde strijdstaten gaan, staten waarvan bij voorbaat niet vast staat dat ze Democratisch of Republikeins stemmen.

Elke staat is goed voor een aantal kiesmannen. Wie een staat binnenhaalt, krijgt meteen alle kiesmannen van die staat. Het magische getal is 270: wie het eerste zoveel kiesmannen binnenhaalt, is de nieuwe president van de VS.

Middernacht

Vanaf middernacht verwacht men de eerste exitpolls en uitslagen uit de staten Indiana, Kentucky en South Carolina. Waarschijnlijk gaan die staten naar Donald Trump.

Vanaf 1 uur

Na 1 uur vannacht volgt een eerste spannend moment. Dan worden immers de uitslagen verwacht van staten als Georgia, Vermont, Virginia en Florida. Vooral die laatste 2 staten zijn belangrijk. Het zijn swingstaten én ze zijn goed voor een flink aantal kiesmannen: 13 in Virginia en liefst 29 in Florida. Als Clinton deze staten binnenhaalt, is het mathematisch zo goed als zeker dat zij de nieuwe president wordt.

Vanaf 1.30 uur

Nog meer uitslagen zullen binnenlopen, maar het is vooral uitkijken naar het resultaat in de staten North Carolina en Ohio. Ook dat zijn swingstaten met veel kiesmannen: 15 in North Carolina en 18 in Ohio. Opnieuw geldt dat als Clinton deze staten binnenhaalt, ze vrijwel zeker president wordt. Enkel als Trump er op dat moment is in geslaagd én Virginia, Florida, North Carolina en Ohio binnen te halen, maakt hij nog een kans.

Omstreeks 5 uur

Tegen 5 uur zal het resultaat van de ene staat na de andere bekend zijn geraakt. Stilaan wordt het uitkijken naar het uitroepen van de winnaar. Ter vergelijking: in 2012 riepen de drie grootste tv-netwerken (zie onder) van de VS Barack Obama om 5.15 uur uit tot winnaar van de verkiezingen.

Quid tv-netwerken?

In de VS is het gebruikelijk dat de grote tv-netwerken zodra ze het resultaat zeker achten de ene of de andere kandidaat tot winnaar uitroepen. Soms doen ze dat al terwijl in sommige staten nog mensen aan het stemmen zijn.

De netwerken baseren zich op gedeeltelijke tellingen, exitpolls en eigen prognoses. Op die manier roepen ze staat na staat uit tot "blauw" (Democratisch) en "rood" (Republikeins) gebied. Eens ze menen dat een kandidaat voldoende kiesmannen heeft verzameld, roepen ze hem of haar tot winnaar uit.

Meest gelezen