Italië en fastfoodketens: het botert niet

Italië en Amerikaanse fastfoodketens: het is geen goed huwelijk. Zowel Firenze als Rome protesteren tegen een nieuwe McDonald's-vestiging in hun historische stadskern. McDonald's gaat de stad Firenze nu zelfs voor de rechter dagen omdat de burgemeester weigert een vergunning af te leveren voor een hamburgerrestaurant op de Piazza Del Duomo.

Een hamburgerrestaurant op de Piazza Del Duomo, vlakbij de beroemde kathedraal: voor veel Florentijnen kan het niet. Met een petitie overtuigden ze burgemeester Dario Nardella om de fastfoodketen een vergunning te weigeren. 

McDonald's neemt dat niet en eist nu 18 miljoen euro van de stad. "We gaan ermee akkoord dat het culturele en artistieke erfgoed en de historische Italiaanse stadscentra beschermd moeten worden, net als de tradities en de historische kleine winkels", zegt de Amerikaanse keten. "Maar discriminerende regelgeving, die de vrijheid van privé-initiatief schaadt, kunnen we niet aanvaarden."

Het beroep van McDonald's komt nu voor een regionale administratieve rechtbank, en daartegen kan opnieuw in beroep worden gegaan. De juridische strijd zou dus een hele tijd kunnen duren. De strijd tegen fastfoodketens is overigens niet nieuw in Italië. Zowel Firenze als andere Italiaanse steden tellen al enkele McDonald's-vestigingen, maar de laatste jaren gaan er opvallend vaak zaken onherroepelijk dicht.

"McDonald's ontheiligt Vaticaanstad én de Italiaanse keuken"

Vorige maand nog zijn ook in Rome, of liever Vaticaanstad,  bezwaren geuit tegen een nieuwe McDonald's. De keten wil daar een pand huren in de schaduw van de Sint-Pietersbasiliek.

De afdeling binnen het Vaticaan die verantwoordelijk is voor het beheer van de eigendommen, heeft met McDonald's al een deal gesloten, maar veel kardinalen zijn daar hoegenaamd niet over te spreken. Vooral de zeven kardinalen die een appartement betrekken in het pand waar het restaurant gepland is, zien het plan niet zitten.

"Controversieel en pervers", zo noemt kardinaal Elio Sgreccia de deal. Volgens hem ondermijnt een Mcdonald's-vestiging "de architectonische traditie van een karakteristiek plein". Het pand zou veel beter gebruikt worden voor hulp aan behoeftigen, vindt hij. Last but not least ontheiligt McDonald's niet alleen Vaticaanstad, maar ook nog eens de verfijnde cucina italiana.

Meest gelezen