LIVEBLOG: Herbeleef hier de Amerikaanse verkiezingsnacht

In deze liveblog gaven we we u afgelopen nacht een helder overzicht van alle resultaten en het belangrijkste nieuws over de verkiezingen in de VS.
AFP or licensors

Overzicht

- Het is een spannende verkiezingsnacht. Trump doet het duidelijk beter dan de peilingen aangaven. Omstreeks 8.35 uur Belgische tijd valt de beslissing: Trump wint de staat Wisconsin, met 10 kiesmannen. Met 277 kiesmannen overschrijdt hij de cruciale drempel van 270 kiesmannen. Trump is daarmee zeker van het presidentschap.

- Clinton legt zelf geen verklaring af. Haar campagneleider noemt de tussenstand "too close to call". Ze geeft haar nederlaag niet toe tegenover haar achterban, maar belt wel formeel naar Trump

- Trump heeft het bijzonder goed gedaan in de strijdstaten. Hij wint in het levensbelangrijke Florida en verrast in Wisconsin.

- In Michigan is het een nek-aan-nekrace, hoewel die staat vooraf een zekerheid leek voor Clinton. Ze verliest Pennsylvania aan Trump.

- De Republikeinen behouden hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden én de Senaat.

09.55 uur: Trump blijft verder uitlopen

Ruim een uur na Trumps overwinningsspeech wordt duidelijk dat zijn overwinning niet bepaald nipt is. Trump haalt zeker 290 kiesmannen binnen, Clinton blijft voorlopig steken op 218 kiesmannen. Het blijft wachten op de uitslag in 3 staten in het noorden van de VS: Michigan, New Hampshire en Minnesota.

09.15 uur: Bel 20 daalt na verkiezingszege Trump meteen

De Bel 20 is van start gegaan met een verlies van bijna 3 procent. Van de twintig waarden in de Brusselse sterindex kleurden er negentien rood. Ook de beurzen van Parijs en Amsterdam schreven gelijkaardige verliezen in de tabellen, na de zege van Trump.

08.50 uur: Donald Trump geeft zijn overwinningsspeech

Kersvers president Donald Trump maakt zijn opwachting in het Hilton Hotel in New York op pompende overwinningsmuziek. Hij excuseert zich bij zijn achterban voor het wachten. Trump vertelt dat Hillary Clinton haar nederlaag in een telefoontje heeft toegegeven.

In zijn eerste woorden benadrukt president Trump dat hij de geslagen wonden wil helen. "Ik wil de president zijn van alle Amerikanen. Degenen die lang zijn vergeten, zullen niet meer vergeten worden. We gaan bouwen aan een nieuwe American dream. Geen droom is te groot, geen uitdaging onmogelijk", klinkt het.

Trump benadrukt dat hij een "uitstekend economisch plan" heeft en dat hij "zijn volk niet zal teleurstellen". Hij bedankt tenslotte ook uitgebreid zijn familie en campagneteam.

08.46 uur: Kersvers vicepresident Mike Pence maakt zijn opwachting in het Republikeinse kamp

Mike Pence, de running mate van Donald Trump, verschijnt als eerste in het hotel waar de Republikeinen verzamelen blazen voor hun overwinningsfeest. Pence is de kersvers verkozen vicepresident. "Dit is een historische nacht. De Amerikanen hebben hun nieuwe kampioen aangeduid", klinkt het. "Ik voel een enorme eer om dit ambt te mogen opnemen." Sympathisanten scanderen luid "U.S.A.". Pence roept kersvers president Donald Trump op het podium.

08.35 uur: 't Is gebeurd: Trump wint ook in Wisconsin en wordt president

Donald Trump haalt ook de staat Wisconsin binnen, goed voor 10 kiesmannen. Met 277 kiesmannen overschrijdt hij de grens van 270 kiesmannen en is hij zeker van het presidentschap. Donald J. Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten. Het is nu wachten op zijn officiële overwinningsspeech?.

08.06 uur: Hillary geeft zich niet gewonnen en zwijgt

John Podesta, de campagneleider van Hillary Clinton, spreekt haar Democratische aanhangers in New York kort toe. Verrassend: de presidentskandidate zelf legt voorlopig geen verklaring af. "Het resultaat is te nipt, we moeten de tellers hun werk laten doen", zo klinkt het. Podesta raadt de Democraten aan om naar huis te gaan. "Morgen weten en zeggen we meer", besluit hij.

08.01 uur: Clinton haalt Maine binnen

Clinton boekt een klein succes in Maine. Daar haalt ze nog drie kiesmannen binnen. Dat brengt de tussenstand op 267 kiesmannen voor Trump en 2018 voor Clinton.

07.45: Trump wint Pennsylvania én Alaska

Trump haalt een bijzonder belangrijke strijdstaat binnen. Pennsylvania is goed voor 20 kiesmannen. Ook de drie kiesmannen van Alaska gaan naar Trump. Hij komt met 267 kiesmannen op een zucht van het presidentschap. Trump heeft nog één staat nodig om president te worden.

06.50 uur: Definitieve resultaten verwacht na 7 uur

Volgens de Amerikaanse zender CBS wordt de definitieve uitslag na 7 uur verwacht. Dan weten we wie de nieuwe president van de VS wordt. De strijd woedt momenteel nog in Arizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en New Hampshire.

06.34 uur: Nevada toegekend aan Clinton

Nevada, een traditioneel Republikeinse staat waar veel latino's wonen, gaat naar Hillary Clinton. Ze krijgt er 6 kiesmannen bij. Dat brengt haar aantal op 215. Trump blijft op 244.

06.32 uur: New Hampshire, Michigan en Pennsylvania "too close to call"

In enkele staten is er voorlopig nog geen winnaar aangeduid door de Amerikaanse media omdat het resultaat te nipt is. Het gaat om New Hampshire, Michigan en Pennsylvania. In die strijdstaten zijn de verschillen zo klein dat het het nog beide kanten kan uitgaan.

06.20 uur: "95 procent kans dat Trump president wordt"

De barometer van The New York Times geeft al een hele tijd aan dat Donald Trump ruim 95 procent kans heeft om in het Witte Huis te belanden.

06.09 uur: Iowa toegekend aan Trump

Donald Trump heeft de strijdstaat Iowa gewonnen, zo melden verschillende Amerikaanse media. Iowa (6 kiesmannen) werd beschouwd als een strijdstaat, maar Trump won er uiteindelijk ruim.

06.07 uur: Ook Pennsylvania in het vizier van Trump

Het is ook in strijdstaat Pennsylvania steeds meer een nek-aan-nekrace. Voor Clinton zou het game over zijn als ze Pennsylvania verliest.

06.00 uur: Trump haalt 16 kiesmannen van Georgia binnen

Donald Trump heeft de 16 kiesmannen van de staat Georgia gewonnen. Georgia, in het zuiden van de Verenigde staten, is een traditioneel Republikeins bastion. Donald Trump heeft nu 244 kiesmannen achter zich, tegenover 209 voor zijn Democratische concurrente Clinton. Er zijn 270 kiesmannen nodig om het presidentschap in de wacht te slepen.

05.55 uur: Trump bouwt opnieuw voorsprong uit

Trump heeft nu opnieuw een duidelijke voorsprong in het aantal kiesmannen: 244 versus 209. Clinton moet in enkele strijdstaten het tij keren om nog te winnen.

05.40 uur: Utah gaat naar Trump, Oregon voor Clinton

Donald Trump haalt nu ook de zes kiesmannen van de staat Utah binnen. Utah, in het westen van de Verenigde Staten, stemt traditioneel Republikeins. Het is dus geen verrassing dat Trump er wint. Clinton wint dan weer -zoals verwacht- in Washington, Oregon en Hawaï.

05.32 uur: 193 kiesmannen voor Trump, 197 voor Clinton

Het blijft bijzonder spannend. Trump haalt voorlopig 193 kiesmannen binnen, Clinton 197. Het is nog wachten op de definitieve resultaten van enkele cruciale strijdstaten,

05.28: Trump heeft kleine voorsprong in New Hampshire

Donald Trump voert de voorlopige stand aan in New Hampshire met 2 procent voorsprong op Clinton. Het is een kleine staat (4 kiesmannen), maar wel een strijdstaat. En als het een heel nipte uitslag blijft dus erg belangrijk om te winnen.

05.23 uur: Het is nog niet voorbij, nek-aan-nekrace in Michigan

Het is nu heel belangrijk voor Clinton om Michigan binnen te halen als ze het tij nog wil keren. Trump staat aan de leiding, maar het verschil tussen hem en Clinton bedraagt minder dan 1 procent.

05.15 uur: Strijdstaat North Carolina voor Trump

De belangrijke strijdstaat North Carolina gaat naar Donald Trump, zo melden verschillende Amerikaanse media. North Carolina is goed voor 15 kiesmannen, Trump staat er al de hele avond vrij ruim op kop. Nochtans was voorspeld dat Clinton er zou winnen.

05.05 uur: 55 kiesmannen erbij voor Clinton

Hillary Clinton haalt zoals verwacht Californië binnen, de staat met de meeste kiesmannen (55). In het aantal kiesmannen staat het nu ongeveer gelijk.

04.56: "Florida zeker naar Trump"

Volgens verschillende Amerikaanse media is Florida nu zeker voor Donald Trump. Het was in de belangrijke strijdsstaat een nek-aan-nekrace. Florida is goed voor 29 kiesmannen.

04.52 uur: Colorado is voor Clinton

De staat Colorado is toegekend aan Hillary Clinton, goed voor 9 kiesmannen. Clinton kan nog steeds winnen, maar moet hopen op een comeback in Michigan en/of Wisconsin.

04.42 uur: Virginia toegekend aan Clinton

Clinton wint dan toch in Virginia, de thuisstaat van haar running mate Tim Kaine. Virginia is een heel belangrijke winst voor de Democrate, maar is het nog genoeg om het tij te keren? Het lijkt maar zeer de vraag.

04.32 uur: Ohio toegekend aan Trump

De winst van Donald Trump in Ohio, een belangrijke strijdstaat, is intussen zeker. Ohio is goed voor 18 kiesmannen en was een must-win als hij in het Witte Huis wou geraken.

04.26 uur: "82 procent kans dat Trump wint"

De barometer van The New York Times blijft stijgen in de richting van Trump. De kans dat de Republikein wint, zou nu 82 procent bedragen. Volgens de voorspellingen zou hij rond de 290 kiesmannen halen.

04.20 uur: Tussentijdse stand: 149 voor Trump, 109 voor Clinton

De stand in het aantal kiesmannen op dit moment: 149 voor Trump,109 voor Clinton. Wie 270 kiesmannen heeft, wordt president.

04.13 uur: Trump verrast in Michigan en Wisconsin

In de voorlopige resultaten staat Trump aan de leiding in Wisconsin en Michigan, twee noordelijke staten waar een zege van Clinton verwacht werd. De voorsprong is wel nog overbrugbaar.

04.10 uur: Trump behoudt leiding in North Carolina

Donald Trump behoudt de leiding in North Carolina, een belangrijke strijdstaat met 15 kiesmannen. Clinton zou ruim 3 procent moeten inhalen. In Virginia staat Clinton intussen wel aan de leiding. Het blijft erg nipt in de strijdstaten.

03.55 uur: "73 procent kans dat Trump president wordt"

De kans dat Donald Trump president wordt, stijgt naar 73 procent volgens een barometer van de New York Times. De barometer wordt voortdurend bijgewerkt en er moeten nog veel stemmen geteld worden, waarschuwt de krant wel.

03.49 uur: "Republikeinen behouden meerderheid in Huis van Afgevaardigden"

Volgens verschillende nieuwssites is het intussen zeker dat de Republikeinen hun meerderheid behouden in het Huis van Afgevaardigden. De Amerikanen hebben immers niet alleen gestemd voor het Witte Huis, maar ook voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

03.43 uur: Trump wint Louisiana, Clinton Connecticut

Intussen lopen er steeds meer staten binnen. Trump heeft Louisiana (9 kiesmannen) binnengehaald, Clinton wint in Connecticut (7 kiesmannen).

03.33 uur: Trump verrassend aan de leiding in Virginia

Donald Trump staat verrassend aan de leiding in Virginia, de staat van Tim Kaine, Clintons running mate. Het verschil is wel maar klein. Trump staat ook aan de leiding in buurstaat North Carolina.

03.21 uur: Trump aan de leiding in Ohio

Trump heeft de leiding overgenomen in de strijdstaat Ohio. Hij haalt voorlopig 51 procent van de stemmen, versus 45 procent voor Clinton.

03.19 uur: Trump stevent af op zege in Texas

Verschillende nieuwssites kennen Texas toe aan Donald Trump. Texas heeft maar liefst 38 kiesmannen. Dat Trump er wint, is niet verrassend, al had de Clinton-campagne wel een kleine hoop om er te scoren.

03.13 uur: Illinois voor Clinton

Hillary Clinton haalt de 20 kiesmannen binnen van Illinois, de thuisstaat van president Obama. Het was verwacht dat ze daar zou winnen.

02.56 uur: Trump neemt de leiding in Florida

Met 91 procent van de stemmen geteld, heeft Trump 49,1 procent van de stemmen in Florida, tegenover 47,8 procent voor Clinton.

02.43 uur: Clinton op voorsprong in belangrijke strijdstaat Ohio

Hillary Clinton leidt voorlopig in de belangrijke strijdstaat Ohio. De score is 49,4 procent versus 46,8 procent. Geen enkele Republikein is ooit president geworden zonder te winnen in Ohio.

02.39 uur: Trump haalt Alabama binnen

Alabama gaat naar Trump. De zuidelijke staat is goed voor 9 kiesmannen en is een een bastion van de Republikeinen.

Meest gelezen