Ook in het Hongaarse parlement haalt Orbán zijn slag niet thuis

Het Hongaarse parlement heeft een grondwetswijziging verworpen die de verplichte opname van migranten onmogelijk zou maken. Het wetsvoorstel kwam van premier Viktor Orbán, maar hij kwam twee stemmen tekort voor een tweederdemeerderheid.
AFP or licensors

Premier Orbán heeft nu al voor de tweede keer zijn slag niet thuisgehaald in zijn strijd tegen het Europese spreidingsplan voor vluchtelingen. Een maand geleden had hij een referendum belegd waarin de Hongaren zich konden uitspreken over het plan, maar er waren te weinig stemmers opgedaagd om het referendum rechtsgeldig te maken.

Orbán hoopte daarom via het parlement alsnog zijn plan door te drijven om vluchtelingen te weigeren die via Griekenland en Italië de EU binnenkomen. Hij liet het parlement stemmen over een amendement op de grondwet dat de spreiding van migranten illegaal zou maken.

De grondwetswijziging werd echter niet goedgekeurd. Noch de socialisten, noch de extreemrechtse partij Jobbik stemde mee met Orbáns partij Fidesz en zijn kleine christendemocratische coalitiepartner. In totaal werden slechts 131 stemmen vóór geteld, terwijl Orbán er minstens 133 nodig had.

Meest gelezen