Ook nu nog laat Trump in het midden of hij verkiezingsuitslag zal aanvaarden

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil ook op de dag van de Amerikaanse verkiezingen zelf nog niet bevestigen of hij het resultaat zal erkennen bij een verlies. Dat vertelt hij aan Fox. Eerder op de dag is hij net als zijn Democratische rivaal Hillary Clinton in New York gaan stemmen.
AFP or licensors

Omstreeks 17 uur Belgische tijd is Trump in een stemlokaal in een school in Manhattan verschenen om zijn stem uit te brengen. Hij was in het gezelschap van zijn vrouw Melania die eveneens haar stem uitbracht. Ook zijn dochter Ivanka en schoonzoon Jared waren van de partij.

"Het is een grote eer, het is geweldige eer", zei hij. Hij verklaarde dat hij vol vertrouwen was over de opkomst en dat hij "een geweldig enthousiasme" voelde. Hij herhaalde voorts zijn bezorgdheid over mogelijke verkiezingsfraude.

(Lees verder onder video)

"We moeten zien hoe de dingen uitdraaien"

Opvallend: ook nu nog laat Trump in het midden of hij het verkiezingsresultaat zal erkennen als hij verliest. Tijdens het laatste debat met Clinton had Trump er al mee gedreigd de verkiezingsuitslag niet te aanvaarden. "We moeten zien hoe de dingen uitdraaien", vertelde hij vanavond in een telefonisch interview met de conservatieve nieuwszender Fox.

In datzelfde interview verklaarde hij weet te hebben van problemen met stemcomputers. Op sommige plekken in het land veranderen die spontaan stemmen voor de Republikeinen in stemmen voor Democraten, zo meent hij.

(Lees verder onder video)

Clark County

Voorts heeft Trump vandaag een rechtszaak aangespannen tegen een registratiekantoor in de staat Nevada. Daar was het net als op vele andere plekken in het land mogelijk om vervroegd te stemmen. Enkele stemlokalen in Clark County zouden vorige week enkele uren langer dan gepland open zijn gebleven om de vele mensen die waren opgedaagd de kans te geven te stemmen.

Volgens Trump is daarmee de wet van de staat Nevada overschreden. Zijn advocaten om die specifieke stemmen apart te bewaren en niet te laten meetellen in afwachting van eventuele toekomstige juridische stappen. De bevoegde rechter heeft dit verzoek evenwel van de hand gewezen.

"Grab your balls"

In het lokaal waar Trump vandaag is gaan stemmen, heeft zich eerder op de dag een opstootje voorgedaan. Concreet hebben twee vrouwen topless tegen de Republikeinse presidentskandidaat geprotesteerd. Het ging om activistes van de bekende internationale vrouwenrechtenbeweging Femen.

Geheel volgens hun klassieke modus operandus rukten ze voor het oog van alle aanwezigen hun bovenkleren af waarna slogans op hun bovenlichaam zichtbaar werden. "Grab your balls" stond onder meer op hun huid te lezen, een verwijzing naar de beruchte "grab them by the pussy"-uitspraak die Trump over vrouwen heeft gedaan.

Na zowat een halve minuut heeft de Secret Service de actie van de twee vrouwen beëindigd.

Meest gelezen