Oud-minister Macron doet gooi naar Franse presidentschap

Gewezen Frans minister van Economie Emmanuel Macron gaat zich kandidaat stellen bij de presidentverkiezingen van volgend jaar. Dat heeft het Franse persbureau AFP uit de entourage van de politicus vernomen.
AFP or licensors

Macron is 38 en een gewezen beschermeling van president François Hollande. Hij was zijn minister van Economie tot hij eind augustus uit de regering stapte. Hij wilde zich toen concentreren op zijn eigen politieke beweging "En Marche". Die beschrijft hij als sociaal-liberaal.

Als minister was hij onder meer verantwoordelijk voor de omstreden hervorming van de Franse arbeidsmarkt. Om de hoge werkloosheid aan te pakken, wilde de regering de werkgevers namelijk meer flexibiliteit geven, wat het eenvoudiger zou moeten maken om jobs te creëren. Zo werd de regelgeving over de werkuren minder rigide gemaakt en werd het gemakkelijker om mensen te ontslaan.

De wet veroorzaakte grote verdeeldheid binnen de linkse meerderheid. Uiteindelijk kon de regelgeving pas worden ingevoerd na een grondwettelijke truc, waarbij het parlement buitenspel werd gezet. De wet leidde in heel Frankrijk tot massaal protest.

Populair

Desondanks scheert Macron wel al geruime tijd hoge toppen in de populariteitspolls. Dat hij zich kandidaat stelt voor het Elysée is dan ook geen complete verrassing. De kandidatuur voor het presidentschap zal voor 10 december officieel worden gemaakt, zo klinkt het in de entourage van Macron.

Waarnemers denken evenwel dat Macron met zijn ambitie alleen maar de verdeeldheid in het centrum-linkse kamp zal vergroten. De peilingen in Frankrijk voorspellen momenteel een tweede ronde tussen rechts (Alain Juppé) en extreemrechts (Marine Le Pen).

Meest gelezen