Oussama Atar zou brein zijn achter aanslagen Parijs en Brussel

De Belgische terreurverdachte Oussama Atar is door een andere verdachte aangewezen als een van de organisatoren van de aanslagen in Parijs. Mogelijk is hij ook het brein achter de aanslagen in ons land. Atar is nog altijd voortvluchtig.

Atar wordt al langer genoemd als een van de coördinatoren van de aanslagen in Parijs en Brussel. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek zou hij schuilgaan achter de naam Abou Ahmad. Uit het onderzoek was eerder al gebleken dat een mysterieuze figuur met die strijdnaam leden van de terreurcel aanstuurde.

Atar maakt deel uit van terreurmilitie IS, die de aanslagen van 13 november in Parijs en die van 22 maart in Brussel heeft opgeëist. Een andere terreurverdachte heeft hem op foto herkend als de man die hem vanuit Syrië naar Frankrijk heeft gestuurd om een aanslag te plegen. "Hij is de enige coördinator vanuit Syrië die tijdens het onderzoek is geïdentificeerd", zeggen bronnen dicht bij het onderzoek, al wijzen ze erop dat ze de andere terreurverdachte niet zonder meer geloven.

Huiszoekingen

Dat Irak Atar in 2012 vrijliet, nadat hij er in 2005 was opgepakt op verdenking van wapenhandel, veroorzaakte afgelopen zomer opschudding in België. Buitenlandse Zaken had de Iraakse overheid verzocht om zijn vrijlating om humanitaire redenen.

De voorbije maanden voerde de politie verschillende huiszoekingen uit, o.a. bij familie van Atar. De politie houdt er rekening mee dat hij vanuit Syrië is teruggekeerd naar België.

Meest gelezen