Prins Harry en de pers: helaas, dat komt nooit goed

De Britse prins Harry (32) is boos én vooral ontgoocheld in de media. Ze hebben "een grens overschreden" door zijn nieuwe vriendin, de Amerikaanse actrice Meghan Markle, te stalken. Harry's vertroebelde relatie met fotografen en journalisten is helemaal niets nieuws onder de zon. Sinds zijn moeder, de immens populaire prinses Diana, in 1997 verongelukte, is er iets gebroken. Nu ook de paparazzi zich focussen op een andere geliefde, komt het werkelijk nooit meer goed.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina
Mark Blumire
Harry speelde in 2012 stripbiljart. De pers smulde ervan.

Sandra Cardoen (@SandraCardoen) is redacteur, royalty- en mediawatcher bij deredactie.be

Dood van Diana deed de deur op slot

Nee, het Britse hof en de (Britse) media dat botert zelden. Het is een huwelijk van geven en vooral nemen. Bij zowel prins Harry als zijn broer William zit het diep. Bijna twintig jaar geleden verongelukte hun moeder, de geliefde Diana Spencer. In de tunnels van Parijs werd haar Mercedes achterna gezeten door paparazzi die graag beelden wilden van de prinses en haar vriend Dodi al Fayed, zoon van de toenmalige eigenaar van het luxueuze warenhuis Harrods. 

De auto crashte 's nachts in een tunnel en Diana en Dodi stierven. De paparazzi werden in 2002 vrijgesproken van doodslag. Uit onderzoek bleek dat de chauffeur van Diana gedronken had en te snel reed op het ogenblik van de crash. Vader Al Fayed hield altijd vol dat de paparazzi het koppel hadden opgejaagd waardoor de chauffeur nodeloos meer gas gaf. De pers was met andere woorden verantwoordelijk voor het ongeluk.

Hoe het ook zij, voor de zonen van Diana -William toen 15 en Harry 12- was het een tragedie. De beelden van de verhakkelde Mercedes gingen dagenlang de wereld rond, op elke tv-zender en op elke voorpagina van de krant. Het gestrande huwelijk van hun vader (kroonprins Charles) en de slechte relatie tussen hun oma (de Queen) en hun moeder kwam nogmaals naar boven. Dan volgde de uitvaart. Nog een groter mediagebeuren of -circus. Voor de prinsjes had het een zware, vernietigende impact.

vide

Maar onschuldige prinsjes blijven niet klein

William en Harry zijn sindsdien terughoudend tegenover de media. Ze schermen hun privéleven in de mate van het mogelijk af. De Britse media hebben dat vrijwel altijd gerespecteerd. Ze wisten dat er geflirt was met ethische, menselijke grenzen. In ruil poseerde Charles met zijn kinderen dan op afgesproken tijdstippen, zoals op de jaarlijkse skivakantie in Zwitserland.

Maar prinsjes in skipak leveren zelden leuke, spontane foto's op. En ook prinsjes worden groot. Toen William de huwbare leeftijd bereikte, had dat zo zijn gevolgen. Zeker toen Catherine (roepnaam Kate) Middleton in het vizier van de tabloids kwam. Het schoolliefje -en de latere vrouw van de troonopvolger- werd in geuren en kleuren gekeurd. Als Kate ging winkelen met haar moeder was dat gewoon krantennieuws, tot grote frustratie van William die meermaals juridische stappen overwoog. Zelfs de BBC had interesse in de vriendin van en speelde in 2007 groot uit dat het koppel uit elkaar was.

Xposure

De begeerlijke vrijgezel en rebel

Met Harry is het een gelijkaardig verhaal. Hij staat al jaren in de top 5 van meest begeerlijke vrijgezel-prinsen en heeft het etiket van "rebel van de familie". Denk maar aan zijn stunt toen hij zich in nazi-uniform naar een verjaardagsfeestje begaf (2005). The Sun had de primeur van de foto's. Of toen hij een partijtje stripbiljart speelde in Las Vegas (2012). Alweer had The Sun de naaktfoto's.

Harry zag zich de voorbije jaren gekoppeld aan twee blondines uit de jetset, Chelsy Davy (foto) en Cressida Bonas. Al doken er foto's samen op, nooit werden de vermeende relaties bevestigd door het Britse hof. Potentiële vriendinnen werden afgeschermd en de deernes gaven zelf niets prijs over hun "koninklijke vangst". Dat Kensington Palace vandaag tweet is uitzonderlijk en toont aan dat het werkelijk hoog zit bij de prins.

Xposure

Grace Kelly 2.0

In de officiële mededeling over de kersverse vriendin van Harry is er sprake van het lastigvallen van geliefden van Meghan Markle. Er zouden al pogingen zijn geweest om de woonst van Markle onrechtmatig te betreden. Met andere woorden: paparazzi proberen in te breken. Op sociale media wordt Markle dan weer hard aangepakt (ze is gescheiden, ouder dan de prins en heeft Afro-Amerikaanse roots). Harry is boos en bezorgd dat hij het niet meer in de hand heeft.

Het helpt uiteraard niet dat Markle een actrice uit Hollywood is, met een rol in de gekende serie "Suits". Ze heeft al interviews gegeven en post de ene foto na de andere op Instagram. Het is geen onbekende vrouw uit een of ander vergeten boerengat. Wijlen Grace Kelly (foto) van Monaco kan er wellicht van meespreken. Zij was ook een Hollywoodactrice die plots een relatie had met een royal. In die tijd waren er echter geen sociale media.  

ABACA

Van Kategate naar Meghangate?

Zal het erop verbeteren? Nee. Nu de relatie bevestigd is, zal de pers zich zeker niet meer inhouden. De Britse journalisten -de opdringerige soort dan- kunnen misschien op de rem gaan staan, willen ze de verstandhouding toch nog redden.

Voor de Amerikaanse en andere buitenlandse pers opent de relatie opnieuw perspectieven: de eerste publieke verschijning, speculaties over een sprookjeshuwelijk/gezin, de reactie van opa-prins Philip (die niet verlegen zit om een racistische opmerking), enzovoort.

William kan zijn broer in de toekomst advies geven. Hij won alvast een rechtszaak tegen Closer nadat het Franse tijdschrift toplessfoto's had gepubliceerd van Kate op vakantie in de Provence. De schandaalfoto's, beter bekend als Kategate, werden verboden. Hopelijk let Markle beter op met de telelens van fotografen.

Meest gelezen