Proef met grote betonnen bol om onderwater stroom op te slaan

Onderzoekers hebben vandaag een grote betonnen sfeer, een bol, laten zinken in het Bodenmeer bij Konstanz om te testen of men met het systeem energie kan opslaan, als windkrachtcentrales een overschot aan stroom produceren. Als er stroom te veel is, werkt de bol als een pomp, is er stroom te weinig, als een turbine die stroom opwekt.
De bol wordt te water gelaten in het Bodenmeer.

De vorsers van het Fraunhofer Instituut voor Windenergie en Systeemtechniek willen de komende vier weken proeven en metingen verrichten met de bol in het kader van het project StEnSea (Stored Energy in the Sea).

De proeven worden op 100 meter diepte gehouden. Daarvoor werd de betonnen bol met de hulp van luchtkussens over het meer getrokken en dan voor Überlingen in het water verzonken. "Tot dusver is alles goed verlopen", zei projectleider Matthias Puchta.

Als de bol met een diameter van drie meter zijn eigenlijke positie heeft bereikt, worden technische apparatuur en vele kabels overgebracht, waarna met de metingen en de tests kan gestart worden. De eerste resultaten worden al in de komende dagen verwacht, aldus Puchta. Een van de zaken die men te weten wil komen, is hoe dik de wanden van de bol moeten zijn om de druk onder zee te weerstaan.

De 20 ton zware betonnen bol is hol van binnen en functioneert volgens de wetenschappers volgens het principe van een pompcentrale: bij een tekort aan stroom, drijft instromend water een turbine aan, die stroom produceert. Bij een overschot aan stroomproductie, wordt het water met elektriciteit weer deels of helemaal uit de holle sfeer gepompt.

Daarmee zou energie bijvoorbeeld in de buurt van een offshore-windpark in zee tussentijds opgeslagen kunnen worden. De opslag van een teveel aan stroom is tot dusver een centraal probleem van  windenergie, waarvan de productie afhangt van de wind en dus wispelturig is. Dankzij de bollen zou men energie kunnen opslaan zonder dat het landschap ontsierd wordt, aangezien ze niet zichtbaar zijn.

Het door de bondsministerie van Economie gevraagde pilootmodel in het Bodenmeer moet op een dag veel grotere opslagbollen van 30 meter diameter op grote diepte mogelijk maken. "Zeker is dat het concept pas op een diepte van 600 tot 800 meter in zee economisch nut heeft", zei Puchta al bij de voorstelling van het project begin dit jaar. "Er bestaat echter een groot potentieel voor het gebruik van de technologie in de kustregio's, vooral ook in grote dichtbevolkte gebieden, bijvoorbeeld voor Noorwegen, maar ook voor Spanje, De VS en Japan".

Als er veel stroom is (groen), wordt de turbine gebruikt om dankzij de stroom de bol leeg te pompen. Als er weinig stroom is (rood), wordt de bol gevuld met water en daarbij produceert de turbine stroom (Illustratie: HOCHTIEF Solutions AG). 

De bollen zouden op grote diepte in zee worden geplaatst in de buurt van windparken (Illustratie: HOCHTIEF Solutions AG).

De betonnen bol wordt klaargemaakt voor de tewaterlating. Op de voorgrond ziet men een luchtkussen.

Meest gelezen