Regering Estland gevallen

De tripartite regeringscoalitie in Estland is maandagavond gevallen, nadat de sociaaldemocraten en de conservatieven het vertrek van premier Taavi Roivas (37) hadden geëist.

"Voor de sociaaldemocraten van SDE en de conservatieven van IRL is de samenwerking met de Estse Hervormingspartij (van premier Roivas) in deze regering voorbij", zei Heidi Ojamaa, de woordvoerder van de sociaaldemocraten. De coalitie was aan de macht sinds april 2015, en had 59 van de 101 zetels in het parlement.

De vicevoorzitter van de Estse Hervormingspartij en minister van Binnenlandse Zaken, Hanno Pevkur, waarschuwde dat Estland "op weg is naar een linkse coalitie", en dat dat "gevaarlijk" was. Op de openbare omroep verklaarde hij dat zijn partij zou samenkomen om haar koers na het ontslag van Roivas te bepalen.

"Zowel de SDE als de IRL voeren  officieel nieuwe coalitiebesprekingen met de Estse Centrumpartij", zo wist politiek analist Ahto Lobjakas.

De Centrumpartij is met 27 zetels de tweede grootste van het land, en is erg populair bij de Russische minderheid, goed voor 1,3 miljoen mensen. De partij duidde de 38-jarige Jüri Ratas, dit weekend als nieuwe voorzitter aan. Volgens analisten zou hij de nieuwe premier willen worden.

Volgens Lobjakas zal de val van de regering geen grote gevolgen hebben voor het buitenlands beleid van de Baltische staat, die lid is van zowel de NAVO, de EU als de eurozone.
 

Meest gelezen